1. Home
  2. Molukkers "diep gekwetst" door Mark Rutte, “ernstig tekort aan historisch besef”
rutte

Molukkers "diep gekwetst" door Mark Rutte, “ernstig tekort aan historisch besef”

Binnenland20 dec 2022, 16:00
De Molukse bevolking in Nederland is over de zeik. Ze voelen zich gekwetst door Mark Rutte. Volgens de RMS (De regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken) ontkent de minister president het recht op het voortbestaan van de Molukse bevolking door hen onder de Indische gemeenschap te scharen.
Zo willen ze dat Nederland publiekelijk excuses gaat aanbieden voor hoe de Molukse bevolking is behandeld ten tijden van de onafhankelijkheid van Indonesië. Zo’n 3500 Molukkers die werkzaam waren voor het Koninklijk Nederlands Indische Leger werden naar Nederland overgebracht in afwachting van de vesting van een eigen staat in de Republieken leefde in die periode in erbarmelijke omstandigheden. Nu moet er dus excuses gemaakt worden.
Inmiddels heeft het ministerie van Algemene Zaken in een brief namens de minister-president laten weten dat hiervoor al eerder excuses is aangeboden. De RMS wordt niet erkent door Nederland maar de minister-president toont wel begrip. “In een deel van de Indische gemeenschap nog steeds gevoelens van teleurstelling en verdriet leven over de manier waarop de Nederlandse overheid en de Nederlandse samenleving destijds zijn omgegaan met de Indische Nederlanders en de Molukkers die naar Nederland zijn gekomen.” Aldus Rutte.
De RMS is “diep gekwetst” dat Rutte Molukkers onder de Indische gemeenschap schaart. En spreekt over een “ernstig tekort aan historisch besef”. John Wattilete, president van de RMS wil dat Nederland het leed dat het Molukse volk is aangedaan wordt erkent en dat het dan ook weinig te maken heeft met de Indische identiteit en het Indische erfgoed waar over wordt geschreven door de minister-president. “Het Molukse volk verdient excuses voor het aangedane onrecht.”
Er is veel onvrede over alle gemaakte excuses die momenteel gemaakt worden en de kritiek van de RMS zorgt voor nog meer olie op het vuur. Het is wachten op meerdere organisaties die zich nog gaan melden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten