7217569562 54008909bb c

Complotdenkers in paniek over graven in Castricumse duinen: Misschien hebben ze hier ook wel weer een punt

Binnenland22 nov 2024, 10:00

Gaten graven in de zeewering om de biodiversiteit te vergroten? Nee, geen gaten, maar 'sleuven' of 'kerven', zo heet het dan. Maar voor de meeste mensen, en zeker voor complotdenkers, klinkt dit alles behalve geruststellend. En eerlijk is eerlijk, soms is het moeilijk om niet in hun richting te neigen. Wat bezielt natuurbeheerders om in onze duinen, onze natuurlijke zeewering tegen het "wollige water," te gaan zitten graven? Iedereen met gezond verstand weet toch dat je de duinen met rust moet laten!

Het is het zoveelste voorbeeld van de ziekelijke obsessie met stikstof. Nu moeten onze duinen eraan geloven. Volgens de verantwoordelijken zou het graven van deze kerven de duinen juist verstevigen en helpen om stikstof tegen te gaan. Maar vraag het aan de gemiddelde Nederlander en die zegt: je gaat geen kerven in je duinen graven om zo de biodiversiteit in je achterland te vergroten. We zijn een land dat onder de zeespiegel ligt. Je komt gewoon niet aan de duinen. Punt uit.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemoederen hoog oplopen. Aannemer Jaan Sneekes, die werkt voor het bescheiden loonbedrijf Vermaire uit Breezand, heeft inmiddels bedreigingen ontvangen uit het hele land. Sneekes heeft de website en de sociale media van zijn bedrijf uit de lucht gehaald en heeft zelfs een camerasysteem bij zijn woning laten aanleggen schrijft De Telegraaf. Dit soort bedreigingen kunnen we natuurlijk niet goedkeuren, maar het toont wel aan hoe gevoelig dit ligt bij veel mensen. En ergens is dat ook begrijpelijk.

De angst voor het graven in onze duinen is niet uit de lucht gegrepen. Veel mensen denken terug aan de overstromingen in Valencia en vrezen dat Nederland het volgende Spanje wordt. Daarnaast wordt de situatie op de stranden van Castricum zelfs in verband gebracht met het Amerikaanse HAARP-programma, een favoriet onderwerp van complotdenkers. Het idee dat het weer kan worden beïnvloed door radiogolven is weliswaar door experts weerlegd, maar het laat zien hoe diep de argwaan zit.

Het echte probleem is de context waarin dit allemaal gebeurt. Onze overheid en instanties zoals PWN lijken de afgelopen jaren steeds meer onder invloed te staan van een stikstofobsessie. Het graven van kerven in de duinen wordt gepresenteerd als een milieuvriendelijke maatregel om de biodiversiteit te verbeteren, maar voor veel mensen voelt het als het onnodig riskeren van onze veiligheid. Wat is er mis met gewoon onze duinen hun werk laten doen: ons beschermen tegen het water?

Dat ecologen achter dit soort projecten zitten, maakt het voor sommige mensen alleen maar erger. Een vlogger als Pieter Parlevliet spreekt in zijn filmpje over "gaten in de dijk" en stelt cynisch: "Ik lieg, jij liegt, wij ecologen." En hoewel hij misschien overdrijft, is het moeilijk om niet wat scepsis te voelen over deze hele situatie. Wie komt erbij om te zeggen dat het graven van sleuven in onze kustlijn een goed idee is?

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!

Wat we nodig hebben, is een overheid die keuzes maakt op basis van gezond verstand en niet uit een overdreven ideologische drang om ieder stikstofmolecuul te elimineren. En dat betekent soms gewoon: handen af van onze duinen. Geen kerven, geen sleuven, geen gedoe. De duinen hebben ons jarenlang beschermd, en ze zullen dat blijven doen – mits we ze niet zelf ondermijnen. Misschien hebben die complotdenkers hierin wel een punt: soms moet je gewoon met je handen van de natuur afblijven.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten