Pieter Omtzigt, CDA-lijsttrekkerkandidaat en - volgens de peilingen - aanzienlijke kanshebber, heeft een bijzondere ondersteuner van zijn campagne erbij: Zihni Özdil, voormalig GroenLinks-Kamerlid. De door Jesse Klaver weggetreiterde parlementariër noemt de christendemocraat "authentiek" en gunt hem daarom de nummer 1 op de CDA-lijst.
Terwijl Pieter Omtzigt zich vanavond stond voor te bereiden om in de Jaarbeurs de sterren van de hemel te debatteren met mede-lijsttrekkerkandidaten Mona Keijzer en filmpjesplugger Hugo de Jonge, rolde er een zeer interessante ondersteuning binnen. Niet eens van een CDA'er, maar van een GroenLinkser. Het is van Zihni Özdil, voormalig GroenLinkser die wegens te vrijzinnig gedachtegoed door zijn eigen partij werd kapotgemaakt en uit de Tweede Kamer geduwd.
Özdil staat bekend als buitengewoon progressief, maar politiek-incorrect. Desondanks geeft hij vandaag aan te hopen dat Pieter Omtzigt als CDA-lijsttrekker eindigt. Het zou goed zijn voor de authenticiteit van de Nederlandse politiek, denkt de linkse ex-politicus. Sterker nog: het Nederlandse volk "snakt" ernaar.
"Misschien vreemd om iemand te endorsen voor een partij waar je zelf geen lid van bent. Maar Pieter Omtzigt heeft veel voor mij betekend toen ik Kamerlid was. Vlak na mijn exit zag ik hem een traan laten toen hij vertelde over de slachtoffers van de Belastingdienst. Daar waren geen camera’s bij."
De man kan daarom met échte menselijkheid eens het verschil maken in Den Haag, zoals hij ook al deed voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire en nabestaanden van de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia:
"In dit tijdsgewricht, met steeds gladdere politieke marketingmachines, gericht op persoonsverheerlijking, zou het goed zijn voor het CDA als Pieter Omtzigt wint. Want het Nederlandse volk snakt naar authentieke politiek."
Of de 'endorsement' iets doet voor Omtzigt is nog onduidelijk: de CDA-stembussen blijven nog tot en met donderdag open. Daarna wordt duidelijk wie er naar de tweede ronde van de lijsttrekkersverkiezing gaan, tenzij één van de kandidaten méér dan 50% van de stemmen haalde.