Staatsjuristenkartel laat Nederland vier maanden stikken in stikstof, nog steeds geen echte duidelijkheid

Geen categorie25 sep 2019, 18:00
Momenteel adviseert oud-minister Johan Remkes de Nederlandse regering over hoe nu verder met de stikstofproblematiek. Volgens Remkes is het noodzakelijk de stikstofuitstoot aan banden te leggen omwille van de natuur, maar de wijze waarop de overheid heeft geklungeld met de stikstofwetgeving verdient geen schoonheidsprijs. Tienduizenden bouwprojecten werden maanden geblokkeerd, maar blokkeerminister Carola Schouten is blij met de 'spoedige resultaten'.
Er moet dus snel een oplossing komen voor de huidige situatie. Die is globaal als volgt: sinds de uitspraak van de Raad van State liggen tienduizenden bouwprojecten stil. Dit is natuurlijk een probleem en de reden is de uitstoot van stikstof tijdens de bouw en de impact die dit mogelijk heeft op de door minister Schouten gedefinieerde Natura2000-gebieden. Het komt eigenlijk ook niet uit de lucht vallen, stikstof wel natuurlijk, maar het kabinet wist al jaren van het feit dat hun 'stikstof programma' niet deugde.
Ze hebben dus zitten slapen.
Adviseur Remkes ziet het verminderen van het aantal Natura2000-gebieden, die worden vastgesteld door de minister van Landbouw en Visserij, niet als een oplossing. Deze juridische 'truc' wijst hij dus af, al was het wel de allersnelste oplossing om in ieder geval de woningbouw weer aan te jagen. Verder laat Remkes weten dat behalve economische ambities ook natuurambities noodzakelijk zijn:

"De afgelopen jaren is de kwaliteit van onze natuur achteruit gegaan. Daarom zijn er nu andere keuzes nodig. Maken we die keuzes niet dan lopen we vast. Dat merken we concreet na de uitspraak van de Raad van State over de problematische aanpak van stikstof. Hoe wij in Nederland omgaan met de stikstofregeling is in strijd met de wet, aldus de Raad van State, zo meldden zij in mei. Deze uitspraak volgde op jarenlange waarschuwingen van experts. "

Het adviescollege adviseert verder om in te grijpen in de agrarische sector. Alle "oude stallen van veehouders" moeten 'warm' -dat is met een vergoeding- worden gesaneerd, maar tegen compensatie vanuit de Rijksoverheid.
Ook adviseert het adviescollege om géén algemene 'volumemaatregelen' te nemen omdat de 'verschillen in de ammoniakemissie per regio en bedrijf sterk verschillend is'. Dit betekent dat er een 'gebiedsgerichte' aanpak wordt ontworpen. Dit zal uiteindelijk lijden tot het saneren van meer agrarische bedrijven: immers zullen de oudere organisaties worden opgedoekt. Eigenlijk een ordinaire uitkoopregeling voor niet-kapitaalkrachtige boeren dus. Immers zouden deze boeren met meer kapitaal tot hun beschikking hun stallen kunnen verduurzamen, maar nu worden ze in feite uitgekocht.
[caption id="attachment_235785" align="aligncenter" width="400"]Minister Schouten op Nieuwspoort. Bron: YouTube / Nieuwspoort Minister Schouten op Nieuwspoort. Bron: YouTube / Nieuwspoort[/caption]

Minister schouten positief: 'snel gewerkt, urgentie aanwezig'

Minister Schouten van Landbouw en Visserij was content met het advies van Remkes en liet weten de urgentie te zien. Ze was tevens blij dat het allemaal 'zo snel kon': slechts 4 maanden na het intrekken van de stikstofvergunningen worden er weer langzaam vergunningen verstrekt. Dat is voor juristen wellicht heel erg snel, maar voor bouwers is het erg langzaam. Die bouwen in enkele maanden tijd tientallen zo niet honderden woningen. De juristen zoeken ondertussen uit of het mag en produceren extra papieren.
De problematiek rondom de impact van stikstof is echter nog lang niet voorbij. Het 'terugdringen van de uitstoot is de verantwoordelijkheid van alle sectoren die stikstof uitstoten' meldt Remkes. Ook moet de bouw van vastgoed op de schop en worden 'verduurzaamd'. Hoe veel tijd nodig is om deze 'groene transformatie' van bouwend Nederland te realiseren is echter onbekend. Er wordt daarom ook gevreesd dat de woningnood hierdoor mogelijk kan verergeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten