U heeft vast wel eens iets gelezen over 'libertariërs' en hun slagzin 'belasting is diefstal'. Nou, daar krijgen ze dit keer gelijk in, door niemand minder dan de Hoge Raad! Zij beschouwen de in 2001 ingevoerde heffing op vermogen feitelijk als diefstal. Dat meldt het AD.
In 2001 werd heffing op vermogen van particulieren ingevoerd. Hierbij werd uitgegaan van een zogeheten fictief rendement van 4 procent. Of u nou in werkelijkheid 6 of zelfs 8 procent daadwerkelijk rendement had, maakte niets uit. Die 4 procent fictief rendement van uw vermogen zou worden belast met 30 procent: 1,2 procent belasting over uw vermogen. Mooi makkelijk en niemand hoefde te klagen.
De werkelijkheid nam echter een andere wending. Veel mensen bleken die 4 procent niet eens te halen en wie nu alleen al naar de rente op de spaarrekening kijkt, ziet eerder getallen in de buurt van 0,15 procent. En dán wordt het een duur geintje!
De Bond van Belastingbetalers (BvB) dienden een klacht in wegens diefstal en stapten naar de rechter. De Hoge Raad deelt (althans grotendeels) die mening en vindt dat de wet zou moeten worden hersteld.
De fiscus komt daarmee aardig in de penarie. Hoewel het niet zo is dat iedere belastingbetaler maar direct geld terugkrijgt, gaat dit wel een aardig zware administratieve hel worden. Iedereen zal namelijk moeten aantonen dat zij te maken hebben gehad met een 'buitengewoon zware last', iets waar je als miljonair natuurlijk veel meer moeite mee zal hebben om zoiets aan te tonen dan bijvoorbeeld een knaapje met z'n eerste ~35.000 euro op de rekening.
De fiscus zal in ieder geval stappen moeten ondernemen en wanneer dit te lang duurt, kan de rechter overgaan op herstel, waardoor de fiscus wél flink zal gaan moeten lappen. Het gaat hier namelijk om zo'n 4 tot 5 miljard euro per jaar. Dat gaat pijn doen!