Volgens de bemanning van migranten-oversteekservice Sea Watch 3, doet de Nederlandse overheid heel gemeen en maakt hen onderdeel van hun 'anti-migrantenagenda'. Dat meldt Trouw. Sea Watch is enige tijd geleden aan de ketting gelegd. Ze proberen nu met een
kort geding weer Europa's favoriete migranten-oversteekservice snel op te kunnen starten.
Ze werden eerder al door Italië aan de ketting gelegd, voornamelijk omdat ze het inmiddels wel zat waren dat Sea Watch 3 om de haverklap doodleuk wat nieuwe migranten het land binnenloodste. Sea Watch werd overladen met bullshit inspecties door het logge bureaucratische staatsapparaat, waar Italië natuurlijk berucht om is. De Nederlandse overheid deed zelf ook even mee, want die zijn evenmin vies van onzin-regeltjes en het toepassen er van.
Toen ze dan eindelijk mochten vertrekken, moesten ze naar
Marseille voor nóg meer inspecties en kleine overtredingen van veiligheidsregels. Dat trucje werd op een gegeven moment ook wel oud, dus probeerde de Nederlandse overheid wat nieuws: nieuwe regels verzinnen, de uitslagen van voorgaande onderzoeken tot de dag van de invoering achter houden en deze regels vervolgens direct toepassen! Sea Watch had hierdoor geen tijd om te anticiperen op de nieuwe regels, zou volgens het ministerie direct in overtreding zijn en klaar is Kees!
Sea Watch voelt zich, volledig terecht overigens, genaaid. Dit zijn behoorlijk trieste trucjes van de overheid om maar niet openlijk stelling te hoeven nemen in het migratieprobleem. Sea Watch 3 is zo vaak in het nieuws geweest dat dit waarschijnlijk voor negatieve beeldvorming heeft gezorgd richting de overheid, dat ze hier iets aan wilden doen maar Sea Watch niet openlijk konden uitzonderen.
Ik vind het overigens prima dat Sea Watch en vergelijkbare migranten-ferries aan de ketting worden gelegd, maar doe dat dan wel op een open en eerlijke manier. Dit is van dat halfbakken gedoe, waardoor Sea Watch weer munitie in een rechtszaak krijgt en de overheid weer kan gaan lappen wegens onheuse bejegening, hoe zeer ik het die bemanning ook gun. 7 Mei verwacht men de uitspraak van de rechter.