Het SGP-wetsvoorstel dat een twee derde Kamermeerderheid zou vereisen voor het overdragen van macht naar de Europese Unie werd vandaag weggestemd door de gebundelde (s)linkse krachten van GroenLinks, VVD, CDA, PvdA, D66 en de OSF. Van der Staaij (SGP) reageerde in gesprek met parlementair verslaggever Ernst Lissauer op het gebeuren.
Het weggestemde wetsvoorstel van de SGP zou bij ratificatie het land beschermen tegen verstrekkende EU-verdragen door de vereiste Kamermeerderheid te verhogen naar twee derde in plaats van de helft +1.
Voor het overdragen van bevoegdheden naar Brussel zoals het oprichten van een Europees leger of het invoeren van de Euromunt zou dit een 'handrem' vormen. Of voor bijvoorbeeld de toetreding van nieuwe EU-lidstaten.
Jammer maar helaas mislukte het SGP-plan en stemden ook CDA en VVD tegen. Van der Staaij is wel tevreden over één zaak: 'de partijen bekennen nu wel eerlijk kleur'. Volgens de grefo-conservatief betekent dit echter het volgende: ' CDA en VVD vinden de Europese integratie belangrijker dan de Nederlandse belangen'.
En daar lijkt het inderdaad sterk op!
Zo voegt hij eraan toe 'Als de impact (van een EU-verdrag, red.) heel groot is dan is zo'n twee derde meerderheid een goede en voor de hand liggende regel in onze grondwet'. Het is ook niet vreemd om zo'n zware procedure te volgen aldus de SGP-voorman: 'voor burgemeestersbenoemingen gelden ook zware procedures'.
En daarom is het volgens Van der Staaij gepast dat ook voor EU-verdragen dergelijke zware eisen gelden. Zeker gezien het Euroscepticisme te lande zou dat een nette oplossing zijn. Immers worden EU-verdragen en verordeningen via het Europees Parlement vastgesteld waar 751 Europarlementariërs huizen waarvan slechts 26 Nederlandse!
Daarom is het noodzakelijk dat het SGP-plan alsnog doorgang vindt, maar CDA en VVD willen dit dus niet. Van der Staaij verwijt deze partijen niet een slechte intentie, maar stelt dat zij 'denken dat er anders weinig EU-plannen worden uitgevoerd'.
Laten we hopen dat het voorstel van de SGP met Forum voor Democratie in de Eerste Kamer wel doorgang kan vinden. Want het is bittere noodzaak. Verder stemden de gebruikelijk verantwoorde partijen vóór: Partij voor de Dieren, 50Plus, PVV, SP en natuurlijk de SGP zelf.