Wat als we €1.000 miljard spenderen aan CO2-reductie en we de dijken vergeten?

Geen categorie10 feb 2019, 9:00
De klimaatplannen van het kabinet zijn natuurlijk al veelbesproken, maar dit weekend verscheen op de website van de NOS, ja het kan nog, een rationeel stukje over het scenario 'wat als'. Een vraag gesteld door redacteur Heleen Ekker. Want inderdaad, wat als we miljarden investeren in CO2-reducties en na twee decennia blijkt dat het geen enkel meetbaar effect heeft?
Als blijkt dat de zeespiegel gewoon verder stijgt en de temperatuur ook? Stel we gaan van dat scenario uit zoals Ekker beschrijft in haar stuk, dan is de zeespiegel aan het einde van deze eeuw één tot twee meter hoger. Dat levert natuurlijk problemen op voor een laag land als Nederland. Niet overal, maar wel in het overbevolkte deel genaamd de randstad, delen van Friesland, Zeeland en Groningen. Hogere waterstanden en een stijgende zeespiegel is een mogelijk scenario en in zo'n geval is elke euro besteed aan CO2-reductie weggegooid geld.
Want je kunt wel lekker wat warmtepompen subsidiëren, maar als je de dijken vergeet te verhogen dan is het kansloos. Maar met de CO2-obessie in het kabinet lijken ze te gaan voor de strategie van het voorkomen van klimaatverandering, zonder secundair plan. Dat is volgens Ekker niet handig en is het noodzakelijk dat er een 'Plan B' komt waarmee op korte termijn (een eeuw) de directe gevolgen van een warmere aarde worden beperkt. Een eeuw tijd lijkt veel, maar dat is slechts omdat wij mensen eendagsvliegen zijn in het wiel van de tijd.
Voorbereiding noodzakelijk dus! Ze citeert een stukje uit Vrij Nederland dat leest:

"De experts hebben één gedeelde zorg: in Nederland wordt te weinig nagedacht over een plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen dan waar we rekening mee houden in het Deltaprogramma"

Volgens experts is het daarom nodig dat Nederland beter gaat nadenken over de 'wat als'-scenario's. die voortvloeien uit niet-succesvol VN-klimaatbeleid. Om het westen van het land droog te houden moeten de waterkeringen in een geval van een nog verder stijgende zeespiegel vaker dicht en moet er ook vaker onderhoud worden gepleegd. De kosten zullen gaan oplopen. En omdat miljoenen mensen zich hebben verzameld in de randstad is het zaak dat dit goed gebeurt.
Een herhaling van 1953 zou in 2058 een absolute vernedering zijn voor de Nederlanders. Los nog even van de enorme economische en humanitaire impact van zo'n desastreus gebeuren.
https://twitter.com/ericchendriks/status/1094569859378237440
We hebben het water immers 'overwonnen', of toch niet? Volgens Marjolijn Haasnoot van Deltares kan de zee nog steeds worden overwonnen, maar is wel steeds meer zand nodig: "We hebben mogelijk twintig keer zo veel zand nodig als de twaalf miljoen kuub die we nu gebruiken om de kust te versterken." Het is heel mooi dat de NOS hiervan melding maakt, want dergelijke projecten als de waterkering hebben absolute prioriteit boven welke CO2-reductie maatregel die je maar kunt bedenken.
Laten we hopen dat de politiek het stukje in Vrij Nederland ook gewoon even leest. Het wachten is op een politicus die zegt: 'Eerst gaan wij ervoor zorg dragen dat Nederland in de komende tien jaar gaat werken aan een waterkeringsproject waarmee de zee de komende 150 jaar zal worden bezworen, pas als onze voeten droog zijn, gaan we aan de slag met verdere maatregelen'. Dat zou nog eens een politicus zijn waar je op kunt stemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten