Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) lijkt over de rooie te gaan vanwege de krampachtige houding van verschillende partijen over het kinderpardon en de aso-AZC's. Volgens haar is het vreemd dat partijen als de PVV en FvD enerzijds gewortelde kinderen wil wegsturen, maar tegelijkertijd de overheid niet in staat is om overlastgevers, uitgeprocedeerden en illegalen uit te zetten. En een punt heeft ze zeker! De
CDA-juffrouw slaat een toon aan die mij wel bevalt, immers lijkt de nuance in het migratiedebat soms volledig zoek. De uitspraken die ze in de Tweede Kamer deed komen op een goed moment. Tenminste voor het CDA. Ze contrasteert zich hiermee met de meningen van Kamerleden zoals
Theo Hiddema (FvD) en
Geert Wilders (PVV) die beiden hun gal hadden gekotst over het kinderpardon. Volgens Hiddema is het een 'bedonderpardon' want 'de ouders flessen de zaak'. Dat is natuurlijk óók waar.
Leuk allemaal die meningen, maar jammer genoeg gaat het nog steeds niet over de omvang van migratiestromen en de impact daarvan op de samenleving. Gezien de enorme toestroom sinds 2015 is het niet meer dan logisch dat FvD en PVV zich hard opstellen tegenover het kinderpardon. Hun kiezers zijn allerminst blij over de gang van zaken. De VVD volgt deze lijn ook, maar verschuilt zich achter het regeerakkoord om daarmee eventuele 'flak', dat is negatieve berichtgeving, te vermijden.
Een gemiste kans dus voor Hiddema, die had er goed aan gedaan Van Toorenburgs debatlijn te volgen, echter zet FvD de hakken in het zand.
De aso-AZC's waren deze week overal in het nieuws. Een rapport van de inspectie van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd vrijgegeven en het geschetste beeld is dramatisch. In veel AZC's zitten criminelen, verslaafden en ander gespuis. Ze worden nu al de 'aso AZC's' genoemd en dan vooral de locaties in Amsterdam en Hoogeveen lopen tegen problemen aan. Volgens het Algemeen Dagblad zouden meerdere
asielzoekers 'zichzelf verminken'. Als dat een voorteken is voor hoe zij gaan 'integreren' in de samenleving is het niet meer dan logisch dat de Tweede Kamer onthutst reageert.
Zelfs de SP steunde het verzoek voor een debat hierover. Bij monde van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) liet de partij weten dat 'geweld tegen overheidspersoneel volstrekt onacceptabel is'.