Gisteren vond een aanslag plaats op een kerstmarkt in Straatsburg waar meerdere mensen omkwamen of gewond raakten. In de Tweede Kamer had Wilders zijn woordje klaar en wist te melden dat in Europa nog tientallen radicalen rondlopen bereid om aanslagen te plegen. Het houdt niet op, niet vanzelf. En de wijze waarop de Europese staten zijn omgegaan met het fenomeen migratie helpt natuurlijk ook niet. De Tweede Kamer ging mee met het verzoek van Wilders om in debat te gaan over terrorisme tijdens het algemeen overleg 'Terrorisme'. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wist nog even te melden dat de beveiliging al was aangescherpt in Straatsburg, maar dat het allemaal tevergeefs bleek. De vraag is dan ook wat de autoriteiten gaan doen om dergelijke zaken te voorkomen.
Aanslagen op kerstmarkten komen de laatste jaren steeds vaker voor in Europa. Tenminste dat gevoel bekruipt mij. Waar men vroeger de kerstmarkt bezocht zonder de aanwezigheid van 'diversiteitsmuren' en militaire politie, daar lijkt de kerstmarkt wel te zijn verworden tot een fort. Iedereen herinnert zich nog de aanslag in Berlijn in 2016. Toen reed een radicale moslim in op een kerstmarkt waarbij twaalf mensen stierven en tientallen gewond raakten. Aanslagen op feestdagen zijn dus terug van weggeweest, maar in het Midden-Oosten zijn aanslagen op feestdagen niet vreemd.
In Syrië, Afghanistan, Pakistan, Irak en de Filipijnen vonden in het verleden ook aanslagen plaats op feestdagen. Juist omdat op deze dagen mensen bij elkaar komen en de terreur dan dodelijker en eenvoudiger te verspreiden is. Straatsburg is het zoveelste incident op een feestdag waarbij een radicale moslim doden op zijn geweten heeft. Wanneer je miljoenen mensen laat overkomen uit regio's waar aanslagen bij feestdagen hartstikke normaal zijn behoeft het geen enkele verbazing dat de rotte appels ook in Europa toeslaan. Een dure prijs voor Europeanen om te betalen voor het grote ideaal van de 'multiculturele samenleving'. Soms zelfs de hoogste prijs. Dat kunnen we niet accepteren. Tijd dus ook dat Wilders en Kuzu hier samen voor gaan zitten.
In de Tweede Kamer reageert Kuzu (DENK) op een gebruikelijke manier. Volgens hem hebben dergelijke aanslagen ook gevolgen voor moslims en dat klopt. Zo worden mensen minder tolerant jegens moslims wanneer uit deze groep voortdurend radicalen tevoorschijn komen en aanslagen plegen. En zodra mensen geloven dat moslims vaker aanslagen plegen zullen dergelijke berichten ook eenvoudiger worden opgepakt in de media. En het beeld dat bestaat over radicalen die onderduiken bij gemeenschappen in Molenbeek helpt natuurlijk ook niet. Leuk dus dat Kuzu de slachtofferkaart trekt, maar Wilders heeft zeker een punt dat de islamitische gemeenschap een probleem heeft met terreur.
Voldoende stof tot nadenken en voor verdere debatten. Wat daarbij kan worden meegenomen is bijvoorbeeld de 'uitsluitingsregel' binnen de islam. Waardoor veel geloofsgenoten gevangen zitten in een 'politiek correcte' cultuur.