Het lijkt erop dat de Blokkeerfriezen de verkeerde mensen is gaan inspireren. PSV-hooligans hebben kenbaar gemaakt de demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven te willen gaan dwarsbomen. Dat meldt het AD. Tussen de 20 en 30 actievoerders kregen toestemming van de gemeente Eindhoven om namens
Kick Out Zwarte Piet te gaan demonstreren tijdens de intocht. Ze hebben een plek toegewezen gekregen op een verhoging bij de Catharinakerk, waar Sinterklaas met zijn hele stoet rond 13:00 langs zal lopen. De honderden kinderen die de intocht zullen gaan bekijken, staan iets verderop.
Via social media kondigden hooligans van PSV een tegenactie aan. De gemeente en politie zijn op de hoogte maar vertellen ons niet wat voor omvang zij van de groep hooligans verwachten.
Burgemeester Jorritsma wijst nog even op het feit dat demonstreren een grondrecht is en die hooligans dus impliciet antidemocratisch noemt. Hij zegt:
"Dit maatschappelijk debat woedt al jaren en kenmerkt zich helaas te vaak door weinig respect voor elkaars standpunten. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om toch vredig naast elkaar te leven. Wij leven in een dynamische samenleving die snel verandert, dat vraagt van ons allemaal om ook begrip te hebben voor mensen waar je het hartgrondig mee oneens bent. Dat begrip ontstaat pas als je echt in gesprek gaat met elkaar.”
Klopt natuurlijk wat hij zegt, ware het niet dat men tijdens de intocht nu al jarenlang achter elkaar het feest besmeurd ziet worden door tegengeluid. Een vergelijking: als ik een film wil kijken en u wilt graag een andere film zien, dan mag u daar wat mij betreft vóór de aanvang van die film over gaan zeuren, maar niet tíjdens mijn film! Als de burgemeester constateert dat men toch niet naar elkaar luistert en geen begrip voor elkaar opbrengt, organiseer die
demonstraties dan niet tijdens de intocht?!
Voor de duidelijkheid, die PSV-hooligans zijn gewoon verkeerd bezig, maar de reactie op de demonstratie van KOZP is niet onverwacht. Demonstraties tijdens de intocht haalt een deel van de charme van het feest gewoon weg. Mensen voelen dit haarfijn aan. Zij trekken dan ook terecht de conclusie dat het grondrecht om te demonstreren niet langer meer gelijkstaat met 'de mening van de ander horen' maar met sociale druk uitoefenen om de aandacht van het feest af te houden en te richten op de discussie óver het feest, met elkaar in gesprek gaan tijdens de intocht zit er sowieso niet in namelijk.