Ondanks alle lessen uit het verleden is zaterdagochtend een joodse man in de Berlijnse wijk Spandauer Vorstadt mishandeld. De 31 jarige man werd door twee mannen aangesproken. Ze vroegen hem "Bist du Jude?" en sloegen er daarna op los.
Het slachtoffer vroeg de mannen, die op dat moment nog onschuldige passanten leken, waarom zij zo'n interesse toonden in zijn achtergrond. De daders gaven de man echter geen kans om verder tegen te stribbelen en sloegen er na zijn weerwoord fel op los. De man liep verwondingen op en moest naar het ziekenhuis om daar te worden behandeld. De laffe daders vluchtten vervolgens in een taxi. De vraag of de taxichauffeur niets heeft meegekregen van het incident en wellicht met de mannen samenwerkte is nog niet gesteld.
Dat dergelijke antisemitische aanvallen plaatsvinden in Berlijn is een gotspe. Ruim tachtig jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog neemt het
antisemitisme steeds meer toe in
Duitsland. Joodse ondernemers en studenten worden online lastiggevallen en in april dit jaar werd een joodse man door Syriërs als vee behandeld en met riemen geslagen. De man liep hierbij verwondingen op. Onderzoeker Monica Schwarz-Friesel, een expert op het gebied van antisemitisme, suggereert dat antisemitische uitingen steeds vaker voorkomen. Tussen 2007 en 2018 rapporteert Schwarz-Friesel een flinke stijging van antisemitische content op het internet van 7,5% naar ruim 30%.
Een ander voorbeeld is dat van restauranteigenaar Yorai Feinberg die zich in Berlijn vestigde. Hij voelde zich daar in het begin zeer welkom, maar naar een tijdje werd hij steeds vaker bedreigd. De eigenaar kreeg intimiderende e-mails vol
jodenhaat. Zo ontving hij berichten met daarin teksten zoals "Joden moeten naar de gaskamers". Al deze berichten hadden als handtekening "Ludwig Fischer": een pseudoniem gebruikt door een van de misdadigers van Hitlers kliek.
De vraag waar de toename van antisemitisme vandaan komt wordt nog besproken. Een theorie houdt vol dat de toename in populariteit van de partij AfD een bijdrage levert. Extremisten zien Merkel als een speelpop van een zogenaamd zionistisch complot. Anderen zeggen dat de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker uit de herinnering verdwijnt en dat hier meer aandacht aan moet worden geschonken.
Ten slotte is er nog het idee dat Merkel zelf verantwoordelijk is voor een sterke toename in het antisemitisme, door in 2015 miljoenen immigranten toe te laten onder het mom van "Wir schaffen das". Veel Syriërs geloven bijvoorbeeld dat Israël een sterk aandeel heeft (gehad) in de destabilisatie van hun land en gecombineerd met traditioneel antisemitisme lijkt islamisering een sterke katalysator voor jodenhaat.