Algemeen Dagblad: D66 en ChristenUnie keerden zich tegen uitzetting Lili en Howick vanwege "klopjacht op kinderen"

Geen categorie08 sep 2018, 20:00

De twee coalitiepartijen vonden het niet kunnen dat de politie de hulp ingeschakeld had van het publiek.

Het Algemeen Dagblad heeft, met hulp van Kamerleden van de ChristenUnie en D66, gewerkt aan een interessante reconstructie van het besluit vandaag van staatssecretaris Mark Harbers om Lili en Howick tóch niet uit te zetten. Hoewel dit natuurlijk eerst en vooral bedoeld is om de CU en D66 een veer in de kont te steken, is het wel degelijk fascinerend om te lezen. Het blijkt namelijk dat die twee partijen uiteindelijk druk op Harbers zetten omdat de politie een "klopjacht" geopend had op de twee kinderen nadat die weggerend waren (ze zijn alweer terecht). Was dat niet gebeurd, dan hadden ze zich dus niet tegen de uitzetting verzet.

Lili en Howick lopen die nacht weg bij hun pleeggezin. Vermoedelijk willen de twee door te ontvluchten, ontkomen aan hun uitzetting. Zaterdagmiddag roept de politie ineens de hulp in van burgers in de zoektocht naar Lili en Howick. De politie 'maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn' van de kinderen van 12 en 13 jaar...

Zaterdagochtend belt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind met zijn D66-collega Maarten Groothuizen. De twee besluiten samen op te trekken, om de druk op staatssecretaris Harbers maximaal op te voeren. Groothuizen schakelt D66-leider Alexander Pechtold in.

Bij de klopjacht trekt Pechtold de streep: rond het middaguur belt hij met staatssecretaris Harbers, die (zo blijkt achteraf) dan ook al bijna om is. Harbers beseft tegen die tijd donders goed zelf dat er 'een nieuwe werkelijkheid' is ontstaan.

Een 'ingewijde' (wat betekent: één van de Kamerleden zelf) zegt dat de situatie "onhoudbaar" was omdat "de veiligheid van de kinderen na hun verdwijning niet meer te garanderen" was. "Als Harbers zijn voornemen tot uitzetting nu nog zou doorzetten en er zou in de tussentijd iets vreselijk misgaan met de kinderen, dan lag-ie eraf." Met andere woorden, het was Harbers duidelijk gemaakt en geworden dat als er ook maar iets zou gebeuren met de kids, hij op zoek kon naar een carrière buiten de politiek.

Tja, dan is de gemiddelde politicus opeens wel degelijk bereid om bakzeil te halen, natuurlijk. Want de eigen belangen gaan voor álles.

Tegelijkertijd is het wel hilarisch dat de media en D66 (maar ik herhaal mezelf) dit verhaal gebruiken om Pechtolds reputatie enigszins te rehabiliteren. Pechtold trok zogenaamd de streep. Hij werd ingeschakeld. En hij maakte duidelijk aan Harbers en zijn VVD dat het niet kon doorgaan. En ga zo maar door.

Jawel, Peggie is een held. Echt waar

Nou ja. We moeten het er maar mee doen. Het belangrijkste is dat Harbers uiteindelijk toch het juiste besluit genomen heeft. Nu is het aan de Kamer om ervoor te zorgen dat dit soort fiasco's niet meer kunnen voorkomen, onder meer door de asielprocedure flink te verkorten en te vereenvoudigen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten