Deze week werd het duidelijk dat de kosten voor het afschaffen van de Dividendbelasting honderden miljoenen duurder gaan uitpakken. De kans is ook zeer groot dat de kosten alleen nog maar zullen stijgen. U weet wat er gebeurt als de kosten voor de overheid stijgen. Precies, die kosten betaalt u, de belastingbetaler.
Geen enkele politieke partij had het afschaffen van de Dividendbelasting in haar programma staan, maar door de druk van lobbyisten heeft de regering ervoor gekozen om alsnog te kiezen voor het afschaffen van deze belasting. Als onderdeel van een 'totaalpakket'. Een totaalpakket dat riekt naar crony-capitalism en alleen maar nadelig voor de burger kan uitpakken.
Toch ziet het Kabinet geen enkele reden om de afschaffing van tafel te halen. Sterker nog, het Kabinet lijkt een confrontatie met de volledige oppositie te riskeren. De regering heeft maar een meerderheid van een zetel, maar toch lijkt het niet te willen luisteren naar de oppositie.
Staatssecretaris Snel van Financiën, die over belastingen gaat, zei na de eerste ministerraad na de vakantie dat hij ervan uitgaat dat de afschaffing van de dividendbelasting doorgaat. "Het is een maatregel die geld kost, maar dat hebben wij ervoor over."
Hij is ervan overtuigd dat het schrappen van de heffing die bedrijven betalen over de winst die zij aan hun aandeelhouders uitkeren, goed is voor het Nederlandse vestigingsbeleid. "En ik ga ervan uit dat we deze maatregel uit het regeerakkoord gewoon gaan uitvoeren."
Die mate van determinatie spreekt voor het Kabinet en verstevigt het vermoeden dat het Kabinet inderdaad is gaan knielen voor grote bedrijven. Naar mijn mening maakt het Kabinet een zeer grote fout door dit door te zetten. We zullen zien wat de politieke gevolgen zijn.