Agressieve PvdA'ers vallen jonge Joodse demonstranten aan bij bezoek antisemitische Corbyn aan Den Haag

Geen categorie05 jul 2018, 22:00
CIDI jongerenorganisatie CIJO heeft donderdagavond een statement gemaakt tegen het antisemitisme binnen de Britse Labour Party. Enkele leden van de jongerenorganisatie hielden tijdens de speech van Labour-leider Jeremy Corbyn een spandoek omhoog met daarop “Labour: for the many, not the Jew”, een woordspeling op de officiële slogan van de partij. De CIJO-leden werden vervolgens fysiek lastiggevallen door enkele aanwezigen.
Corbyn sprak donderdagavond in Den Haag op uitnodiging van PvdA-voorman Lodewijk Asscher. In eigen land ligt de Labour-leider echter zwaar onder vuur vanwege antisemitisme en steun voor terrorisme. Vorige week stuurde CIDI-directeur Hanna Luden daarom een open brief aan Lodewijk Asscher, met de oproep zijn Britse collega hier vandaag op aan te spreken. Asscher zei toe dit te zullen doen.
Het spandoek , een woordspeling op de officiële Labour-slogan “For the many, not the few”, werd tijdens de speech van Jeremy Corbyn aan het balkon gehangen. Na een paar minuten vielen enkele aanwezigen, waaronder iemand van de organisatie, de CIJO-leden fysiek lastig. Ze werden uitgescholden, en voorzitter Hidde van Koningsveld kreeg zelfs enkele klappen in zijn nek. Na de speech van Corbyn werden de CIJO-leden door beveiligers gevraagd te vertrekken. Voor het Paard van Troje probeerden zij nog in gesprek te gaan met Jeremy Corbyn, maar deze wilde niet reageren.
Corbyn was betrokken bij talloze antisemitische schandalen. Zo was hij onder andere lid van meerdere Facebookgroepen waar ernstige Jodenhaat werd verspreid, maakten Corbyn-aanhangers gebruik van antisemitische retoriek op spandoeken, verdedigde hij een muurschildering met antisemitische stereotypen, was hij aanwezig op bijeenkomsten van Holocaustontkenners en noemde hij bewust Joden of antisemitisme niet in zijn statement voor Holocaust Memorial Day.
In zijn reactie op de open brief sprak Asscher zich uit tegen antisemitisme, maar benadrukte hij dat het evenement ging over de strijd belastingontwijking. Ook citeerde hij uit een brief van Corbyn (d.d. 26 maart jl.), waarin deze een ‘zero tolerance-beleid’ belooft wat betreft antisemitisme.
Dit beleid bleek deze week opnieuw een wassen neus. Volgens woensdag uitgelekte interne richtlijnen kunnen dubieuze uitspraken alleen antisemitisch zijn als opzet wordt aangetoond. Bovendien heeft de partij slechts 7 van de 11 voorbeelden van antisemitisme die zijn opgenomen in de internationaal erkende IHRA-definitie, overgenomen in haar eigen definitie.
Ook bleek de door Jeremy Corbyn aangestelde Labour-adviseur op het gebied van antisemitisme, Gordon Nardell, juist nauwe banden te hebben met partijleden die betrokken waren bij schandalen rondom antisemitisme. Het beloofde “zero-tolerance-beleid” waar Asscher zo instemmend over sprak, stelt in werkelijkheid dus niets voor.
De onwil van Corbyn om antisemitisme aan te pakken, heeft verstrekkende gevolgen. Hoogleraar dr. Deborah Lipstadt, bekend van haar rechtszaak tegen Holocaustontkenner David Irving, verklaarde maandag nog dat ‘softcore’ Holocaustontkenning in Groot-Brittannië aanvaardbaarder is geworden dankzij Labour. Daarom besloot CIJO de Brits-Joodse gemeenschap een hart onder de riem te steken en Corbyn ook in Nederland te confronteren met het antisemitisme-schandaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten