Arnaud Beltrame, de agent die vorige week aanbood om de plaats in te nemen van een gijzelaar bij de aanslag op een supermarkt in Trèbes, is vandaag groots herdacht.
Het is alweer vijf dagen geleden dat het Zuid-Franse Trèbes, een normaal gesproken slaperig dorpje van zo'n 5.000 mensen,
werd opgeschrikt door één van de gruwelijkste gebeurtenissen die je je kunt voorstellen: een islamistische aanslag. Een Fransman 'met Marokkaanse migratieachtergrond' besloot om zich aan te sluiten bij terreurbende
ISIS - ze mogen in Syrië verslagen zijn, maar hun aanhangers zitten nog overal - en de lokale supermarkt te terroriseren. Hij stormde het gebouw gewapend binnen, en hield daar enkele uren mensen gegijzeld die de pech hadden daar net aanwezig te zijn. Allemaal om - natuurlijk tevergeefs - de vrijlating van Saleh Abdeslam - verantwoordelijk voor de Batclan-aanslag in Parijs - te eisen.
Uiteindelijk kwamen die dag vier onschuldigen om door terreur. Eén van hen had een vrouwelijke klant van de winkel moeten zijn, maar werd uiteindelijk de 44-jarige agent Arnaud Beltrame. Hij besloot zich namelijk te laten ruilen tegen die vrouw, zodat zij ongedeerd het pand kon verlaten. Dat gebeurde inderdaad, maar Beltrame betaalde daarvoor de hoogste prijs: zijn eigen leven. De ISIS-maniak schoot hem dood, kort voordat hij zelf naar het hiernamaals werd geholpen. Het behoeft geen uitleg dat Beltrame een held van onmeetbare proporties is.
Je kunt veel zeggen over
Frankrijk, maar niét dat het geen trots land is dat haar helden eert. Beltrame heeft postuum de Nationale Orde van het Legioen van Eer gekregen, de hoogst mogelijk onderscheiding in Frankrijk. Dat alles tijdens een herdenkingsbijeenkomst, waar behalve president Macron ook vele Fransen op af waren gekomen. Ook langs de route in Parijs waarover zijn lichaam vervoerd werd, stonden velen om hem de laatste eer te bewijzen. Maar dat was niet alles: ook bij politiebureaus over het hele land, waar de vlag halfstok hing, legden mensen bloemen neer uit respect voor het offer dat Beltrame heeft gegeven. Zelfs bij sommige bureaus in ons eigen land hangt de vlag lager dan normaal:
En dat is natuurlijk wel het minste wat er gedaan kan worden. Zulke persoonlijke eerbetonen zijn natuurlijk mooi, maar wat écht een verschil zou maken, is als we ervoor zorgen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer kunnen voorkomen. En dat betekent maar één ding: we moeten terreuraanslag, en uitingen van islamistisch radicalisme in het algemeen, eindelijk eens serieus gaan nemen en bestrijden. Anders heeft deze held zijn leven uiteindelijk toch nog voor niets gegeven.