Allemaal om de steun voor Europa te vergroten. Want dit is preciès hoe je dat aanpakt, natuurlijk.
Jean-Claude Juncker, iedereens favoriete Europeaan en voorzitter van de
Europese Commissie - dat ongekozen orgaan waarvan 'onze' Frans Timmermans vice-voorzitter is - heeft weer eens van zich laten horen. En hoe! Hij heeft weer eens gepleit voor precies dat waar hij altijd voor lijkt te pleiten: meer Europa, en meer geld voor dat hongerige monster.
Natuurlijk
doet hij dat onder het mom van 'Europa dichter bij de burger brengen' enzo. Die burger moet meer betrokken raken bij Europa - oké, prima - maar dan wel bij een Unie die steeds transnationaler is, en minder moet hebben van nationale belangen en soevereiniteit. Alles moet Europees worden, en landelijke vertegenwoordigingen zijn wat hem betreft des duivels.
Zo pleit hij voor een kleinere Europese Commissie, met minder commissarissen. Klinkt leuk - een kleiner, minder geldverslindende Commissie is altijd prima - maar niet als je bedenkt wat de rol van die lieden is. Op dit moment is er namelijk namens elke lidstaat een commissaris: Juncker zou dat graag terugbrengen naar tweederde van de landen. Dat betekent onvermijdelijk dat éénderde van de lidstaten niet meer vertegenwoordigd is, en je kunt wel raden wat dat voor invloed op individuele soevereiniteit zal hebben. Daarnaast accepteert hij niet dat het Europese Parlement het idee voor transnationale kieslijsten vorige week naar de prullenbak verwees: wat de
EU-baas betreft, moeten er 'landneutrale' lijsten komen, zodat EU-burgers niet meer alleen op kandidaten uit eigen land kunnen stemmen, maar ook op die van andere landen. Met alle gevolgen voor de nationale vertegenwoordigingen van dien.
En, wat een verrassing: meneer
vraagt om meer geld. De Brexit zal vanaf 2020 een stevig gat in de EU-begroting gaan slaan, en besparen - bijvoorbeeld op landbouwsubsidies die sowieso desastreus zijn geweest voor sommige landen die ze niét kregen - is geen optie:
De Europese Commissie wil dat alle lidstaten vanaf 2021 meer geld aan Brussel overmaken. Volgens EU-commissaris Oettinger krijgt de Europese Commissie steeds meer taken. Het huidige budget is te laag om al die taken uit te voeren, zegt hij. Als ze meer van ons willen, dan moeten ze ons daar ook het geld voor geven.
Nu dragen de EU-landen gemiddeld nog minder dan 1 procent van het bruto nationaal inkomen aan Brussel af. Oettinger wil dat laten stijgen. De begroting moet uitkomen tussen 1,1 en 1,2 procent. Volgens de Commissie is het nog niet precies in te vullen, omdat nog niet duidelijk is hoeveel alle nieuwe taken gaan kosten.
Brussel vindt het schandalig dat van elke 100 euro die wij met ons werk verdienen, er slechts één in hun schatkist terechtkomt. Dat mag best omhoog, vinden ze daar. An sich is het doel voor dat geld - grensbewaking en terrorismebestrijding - legitiem, maar waarom dat geld niet weggehaald kan worden bij zaken die we prima nationaal afkunnen - zoals dus landbouw - blijft een raadsel.
Enfin: het blijft dan ook de EU.