Agentenhaters hadden bijna hun nieuwe Mitch Henriquez gevonden, maar de feiten spreken hier voor zich: de man in Waddinxveen die vorige week slechts hardhandig kon worden gearresteerd en daarna overleed, deed dat niet door toedoen van de agenten.
Het was 6 uur 's ochtends vorige week vrijdag toen agenten een melding kregen over een verwarde man die in Waddinxveen over de weg zou lopen, en daarbij steeds zou knielen. Ze werden tezamen met een ambulance erheen gestuurd, maar moesten al snel een hele hoop agressie incasseren: hoewel ze waren gekomen om hem te helpen, werd hen uiteindelijk geen andere keuze gelaten dan hem proberen in te rekenen.
Dat ging - letterlijk - niet zonder slag of stoot. De man, die wordt geïdentificeerd als een 39-jarige Hagenaar, verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en schreeuwde vriendelijke leuzen als "motherfuckers". De enige manier om hem enigszins in bedwang te houden is door hem tegen de grond te drukken en een paar stoten te verkopen, laat
een video van een omstander ons zien. Later op de dag overleed de man plotseling.
De vraag is nu natuurlijk: hoe kan dat? Het doet natuurlijk meteen denken aan de zaak van Mitch Henriquez, die volgens zijn nabestaanden door
politiegeweld om het leven zou zijn gekomen. De rechter oordeelde onlangs dat niet te bewijzen valt dat dit het geval is, maar dat het aannemelijk genoeg was om de betreffende politiebeambten toch ervoor verantwoordelijk te houden. Knettergek natuurlijk, plus een enorme aanval op het vertrouwen dat agenten moeten hebben dat ze hun werk gewoon kunnen doen. Gaat het weer zo'n geval worden?
Nou, nee dus. Althans, daar lijkt het vooralsnog niet op. Het OM heeft sectie laten verrichten op het lichaam, en is
tot de conclusie gekomen dat de dood niet het gevolg kan zijn geweest van de aanhouding:
Op zijn lichaam is sectie verricht en er is radiologisch onderzoek gedaan. De man had blauwe plekken en schaafwonden, die volgens de patholoog passen bij "mechanisch stomp botsend geweld". De verwondingen waren niet ernstig genoeg om aan te overlijden, concludeert het OM.
De patholoog is nog bezig met vervolgonderzoek. Ook vindt toxicologisch onderzoek plaats, om te kijken of de man verdovende middelen had genomen.
Een hele opluchting dus voor de agenten die moesten vrezen voor eenzelfde lot als in de zaak-Henriquez. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een bijzonder triest geval is dat zo snel mogelijk opgehelderd moet worden. Uiteindelijk wordt het grootste leed hier toch gedragen door de nabestaanden, die het verdienen om te weten waar hij wél aan is overleden. Eén oorzaak is daar nu echter in ieder geval uitgesloten.