In een interview met het NRC spreken de geroyeerde kandidaat-Kamerleden Freek-Jan Berkhout, Arthur Legger en Gert Reedijk over de misstanden binnen de partij. Tenminste, voor zover we het over misstanden kunnen hebben. Het blijft nogal vaag nog steeds allemaal. Ze hebben het gevoel verraden te zijn door het bestuur en er is een kaping van de partij door een klein groepje mensen. Daarnaast zijn ze bang dat Forum voor Democratie naar extreem-rechts verschuift. In het begin hadden de mannen al rare dingen gezien, zoals hoe de partij werd bestuurd door een klein groepje mensen. Besluiten die zonder overleg werden genomen en op een speciale dag werden mensen die zo veel energie in de partij hadden gestopt praktisch uit hun functie gezet. De drie heren noemen het 'verbijsterend' wat er gebeurde:
Baudet vertelde hoe er in de partij koninkrijkjes ontstonden. Reedijk: „Hij zei: ‘We maken ons zorgen dat mensen zichzelf baantjes toe-eigenen. We gaan een nieuwe structuur opzetten. We weten helemaal niet of we met jullie wel doorgaan.’” Reedijk: „Al die mensen die zó hard voor de partij aan het werk waren, werden op dat moment praktisch gezien uit hun functie gezet.”
Er moest „een knip” in de organisatie komen, zei Baudet. Om dat kracht bij te zetten begon hij op het podium de whatsappgroepjes op te heffen waarmee dit nieuwe kader onderling communiceerde, vertelt Legger.
Het bestuur laat statuten niet goedkeuren door leden, heft de provincieteams op terwijl het in de statuten staat dat die teams er moeten komen. Het lijkt allemaal voor de bühne, die democratische partijstructuur. De partij lijkt gezag te putten uit de duizenden leden die geen politieke ervaring hebben, nooit lid zijn geweest van een politieke partij of een vereniging an sich en die zich blindstaren op de rol van
Thierry Baudet en
Theo Hiddema. Ze zeggen dat het goed is, ''de rotte appels er uit''. Ze geloven het verhaal dat de partij deze broodnodige 'schoonmaak' moet onderhouden om sterk te staan. Wat deze mensen doen is in principe geloven in een sprookje en de zorgvuldig gecreëerde campagnefilmpjes van Forum voor Democratie. Ze durven of willen hun ogen niet openslaan en te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Ze denken het beter te weten dan de mensen die vanaf het begin af aan erbij zijn geweest. In principe heeft de partij de situatie zoals die het graag wil zien: een massa mensen die als makke schapen het partijbestuur volgt.
Het bestuur bestaat uit mensen met positieve en negatieve eigenschappen. Het zijn geen goden of robots die het bij voorbaat het beste weten. Ook kunnen ze niet, aangezien het een klein aantal is, de partij democratisch besturen als de macht zo geconcentreerd is. Zo hebben ze hun eigen functie en macht gecreëerd, door goedwillende leden te laten geloven dat het allemaal voor 'het goede doel' is. De partij moet sterk staan in deze moeilijke tijden en daarom moet macht geconcentreerd worden. Het lijkt wel een scene uit Star Wars. Science-fiction, maar het gebeurt gewoon voor onze ogen.
Het staat buiten kijf dat ik Thierry Baudet en
Rob Rooken goede mensen vind, intrinsiek. Ze hebben het beste met mensen voor, maar de structuur klopt gewoon niet. Of ze zien het écht niet, of ze weten het wel en gebruiken het, maar dat hoop ik niet.
De drie geroyeerde heren hebben ook hun zorgen over de mogelijke ruk naar
extreem-rechts van de partij:
Een kennelijk beschonken Theo Hiddema, het Tweede Kamerlid van FvD, maakte een grap, zo vertelt Legger: „Hoe leuk het was weer in een keldertje te zitten. Omdat de grootste beweging van de 20ste eeuw ook in een kelder was ontstaan.” Aanwezigen begrepen het als een verwijzing naar de mislukte Bierkellerputsch van de nazi’s in 1923. De uitspraak wordt bevestigd door drie andere aanwezigen, die niet bij naam willen worden genoemd.
Hiddema heeft als reactie dat het een ironisch bedoelde zin was met de functie om aan het partijbestuur mee te geven dat dit soort acties in keldertjes heel slecht kunnen overkomen. Tevens had die niet gedronken. Een aantal anonieme gegadigden vertelden dat wat Legger zegt waar is.
Nu denkt Legger dat Baudet bewust het randje opzocht om te kijken hoe ver hij kan gaan met het oprekken van wat politiek acceptabel is. Freek Jan Berkhout: „Er zit een lijn in bij Baudet, je kunt er niet meer overheen kijken.” Reedijk: „De partij schuift op naar extreem rechts.”
Denken de mannen dat Baudet een racist is? Een antwoord hebben ze niet. „Ik heb vooral gemerkt dat Baudet uiterst opportunistisch is en in zijn doel om status en geld te verwerven gewetenloos”, zegt Legger. Of Baudet erin gelooft of niet, maakt hem niet uit: „Hij verspreidt het gedachtengoed.”
De heren zijn bang dat de partij tot en sekte verwordt en ik moet eerlijk zijn, als persoon van het eerste uur van toen het Forum voor Democratie was, ben ik daar ook bang voor. Veel jongeren van JFVD zoeken ook het randje op of gaan er zelfs overheen. Een grapje is prima, maar dit is niet grappig meer. Zo heb ik ook veel leden gesproken die zelf er ook extreme ideeën op nahouden. Maakt dit de partij al een extreem-rechtse partij? Zeker niet, het blijft een goede en mooie partij maar het gaat totaal de verkeerde kant op. De partij moet kijken naar wat er met de Duitse Alternative für Deutschland is gebeurd. Het begon als een academische groepering en is nu geëindigd als een extreem-rechtse partij, overspoeld door leden met nare denkbeelden.