De digitale interruptiemicrofoon is vanaf vandaag permanent uitgeschakeld voor de D66-leider, als het aan Baudet ligt.
Over precies een maand mogen we met zijn allen - nouja, behalve die mensen in onlangs gefuseerde gemeenten dan - weer naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Dat betekent dat de campagne in volle gang is, en dát betekent weer dat partijen moeten bewijzen maar zij een betere keuze zijn dan de concurrentie. Of: waarom de concurrentie een slechtere is.
Bij elke verkiezing lijken er wel twee partijen te zijn die in het bijzonder tegenover elkaar staan. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar waren dat de VVD en PVV, maar die twee lijken zich deze keer redelijk op de vlakte te houden. Nee, de échte strijd speelt zich in de aanloop naar deze stembusgang af tussen Forum voor Democratie en D66.
Beide partijen werden oorspronkelijk omgericht om precies dát teweeg te brengen wat ze allebei (zo goed als) in hun naam hebben: democratie. Échte, bij voorkeur directe, democratie waarbij Nederlanders meer invloed hebben op besluitvorming dan dat ene kruisje wat ze eens in de zoveel jaar met een rood potlood neerzetten. En dat is ook precies waar ze elkaar nu hard tegen hard op aanvallen. Aan de D66-kant hebben we natuurlijk de zware verloochening van misschien wel hét belangrijkste kroonjuweel van die partij, het referendum. Tegen referenda zijn mag, maar de manier waarop Pechtold en zijn kameraden op dat punt opeens van mening zijn veranderd, is misselijkmakend. Ook Baudet's partij doet haar naam echter niet alleen maar eer aan de laatste tijd: de recente verhalen over niet bepaald democratische toestanden daar doet vermoeden dat het ook daar intern niet altijd rozengeur en maneschijn is.
Beide kanten zijn er altijd als kippen bij om elkaar op die punten aan te vallen, en dat lijkt nu een climax te hebben bereikt:
Thierry Baudet heeft het ogenschijnlijk gehad met
Alexander Pechtold, en hem geblokkeerd op Twitter. Dat meldt de gedupeerde democratenvader vandaag zelf:
Dat betekent dus dat beide heren elkaar, in ieder geval digitaal, wat vaker zullen ontlopen. Ergens is dit natuurlijk een bijzonder flauwe zet van Thierry: hoe lastig, irritant of wat dan ook je tegenstander ook is, hem de mond snoeren is niet echt een oplossing die een democratie recht doet. Al treft in dit geval ook zeker Pechtold blaam, vooral wat betreft zijn hypocriete opmerking over het in debat willen gaan. Dat maakt deze reactie op zijn tweet wel duidelijk:
Het gaat er weer volwassen aan toe in politiek Den Haag: zoveel is in ieder geval wel weer duidelijk geworden vandaag.