Daar gaan we dan: Tweede Kamer bespreekt vandaag het overlijden van de Referendumwet

Geen categorie15 feb 2018, 15:00
Vanmiddag wordt een begin aan het einde van het leven van de Referendumwet gemaakt, die toch eigenlijk al doodgeboren was.
Over een kwartier is het zover: om 15:15 begint vandaag in de Tweede Kamer het debat over de afschaffing van de Referendumwet. Dit debat is er omdat ons nieuwe kabinet, Rutte III, het niet meer ziet zitten om die wet levend te houden. En dat is nog lichtjes uitgedrukt.
Ergens is het immers best bijzonder dat men zich in politiek Den Haag zo ontzettend druk maakt om die wet. Het gaat namelijk slechts om een raadgevend - en dus geen bindend - referendum, waarvan de uitslag in theorie gewoon direct de prullenbak in kan. Technisch gezien hoeven de hoge heren en dames zich er niets van aantrekken, en in de praktijk is dat ook helemaal zo: we weten allemaal hoeveel invloed ons 'nee' bij het Oekraïnereferendum uiteindelijk heeft gehad. Niets, noppes, nada dus. Dus waarom moet die puur symbolische wet nu toch van kant gemaakt worden?
Simpel: het is een hoop gedoe. Als het kabinet het verdrag met Oekraïne wil ratificeren, doet het dat toch wel. Als het de Sleepwet wil aannemen, doet het dat toch wel. En als het van de wet-Hillen afwil... precies: dan doen ze dat toch wel. Rutte en zijn regeermakkers trekken zich er sowieso niets van aan wat wij vinden, en dat is een probleem. Het is namelijk allesbehalve goed voor de geloofwaardigheid van de betrokken politici wanneer ze onze stem negeren, en dat wil men natuurlijk ook niet. Je zou dan kunnen beslissen om wél eens te gaan luisteren, maar dat zou niet des kabinets zijn natuurlijk. De oplossing is simpel: als je niet wilt luisteren, zorg dan dat er niets meer is om naar te luisteren. Snoer Nederland de mond, door dat hele referendumgedoe af te schaffen. Dan hoef je je ook niet meer te verantwoorden als je tegen de wil van het land ingaat.
Vanaf vandaag zal er dus gesproken worden in de Tweede Kamer over het inslapen van die wet, en zodra men het welletjes vindt - het kabinet heeft toch een meerderheid - wordt de stemming gehouden. Dan moet het nog even door de Eerste Kamer, maar dat moet ook geen problemen opleveren. Conclusie: het stuk ongewenste wetgeving belandt uiteindelijk hoe dan ook in de prullenbak. De vraag is enkel nog wanneer precies.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten