Vanwege het feit dat Polen de 'Holocaustwet' heeft aangenomen en ondertekend, wijst Angela Merkel in haar podcast op de schuld van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ze maakt nogmaals de Duitsers ervan bewust wat voor collectieve schuld ze hebben geërfd van hun voorouders. Met de beste bedoelingen, maar de vraag is of het uiteindelijk destructief gaat werken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een in haar wekelijkse podcast op zaterdag gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust. ,,Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd."
Polen heeft een wet aangenomen waarbij het strafbaar is om te stellen dat Poolse burgers iets te verwijten valt aangaande de Holocaust. Een geschiedkundige ontkenning van ongekend formaat. Waarschijnlijk met de beste bedoelingen opgesteld, maar het is even destructief als alsmaar herhalen dat een volk schuldig is aan iets in het verleden.
Het is voor mensen zelf al moeilijk om met een grote schuld te leven. Het herhaaldelijk terugdenken aan de foute dingen die je hebt gedaan kan als consequentie hebben dat fout gedrag wordt herhaald, of dat de productiviteit en positiviteit uit iemand verdwijnt. Je bent immers 'schuldig' en verdient geen geluk, zouden mensen kunnen denken. Dit gedrag komt ook vaak voor, een soort psychologische verlamming door schuldgevoel. Het is erg moeilijk om terug te kijken naar je fouten, beseffen dat je ergens schuldig aan ben, en dan positief verder te gaan en het niet zien als een negatief fenomeen.
Doe dit op collectieve schaal en er kunnen dezelfde verlammingsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld in het politieke debat, of in de vorm van een verlammende politieke correctheid, of censuur. Merkel bedoelde het vast goed, maar ze moet ook beseffen wat zo een afspraak te weeg kan brengen bij bijvoorbeeld jongeren die verder niets te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.