Het is weer eens die tijd van het jaar waarin we terugkijken op wat 2017 ons zo gebracht heeft. Dat wordt in alle facetten van de samenleving gedaan, en dus natuurlijk óók in de politiek, waar dit jaar genoeg is gebeurd rondom de Tweede Kamerverkiezingen van maart en de maandenlange formatie die Nederland daarna gijzelde.
Maar dat zijn slechts gebeurtenissen. Gebeurtenissen hebben echter altijd een aanstichter, een persoon zonder wie dat allemaal niet gebeurd zou zijn. Daarom vraagt
EenVandaag zich terecht af: wie van de vele politici in Den Haag was dit jaar extra markant, en mag zichzelf dus met recht 'Politicus van het Jaar 2017' noemen?
Het is zeker niet de eerste keer dat deze publieksprijs uitgereikt wordt: al sinds 2004 mag iedereen stemmen op zijn of haar politicus van het jaar, wat betekent dat we inmiddels aan de 14e jaargang zitten. Ter illustratie: in die tijd wonnen Jan Marijnissen, Alexander Pechtold, Emile Roemer, Diederik Samsom en Frans Timmermans allemaal één keer, Wouter Bos en Rita Verdonk beide twee keer en Geert Wilders maar liefst vier keer. Aangezien zowel Wouter Bos als Verdonk geen enkele rol van belang meer hebben in de politiek, zal het wel even duren voordat dat record van Wilders verbroken wordt.
Sterker nog: dit jaar zijn er louter politici genomineerd die nooit eerder deze prijs in de wacht wisten te slepen. Op de shortlist van vijf kandidaten die EenVandaag vandaag
bekendmaakte, staan zowel veteranen als kersverse politici. Om maar met de twee te beginnen die - in ieder geval in mijn optiek - de meeste kans lijken te maken: Thierry Baudet en Jesse Klaver. Of 2017 het jaar van Baudet was, zullen we nog moeten zien, maar Baudet's jaar was in ieder geval 2017. Waar hij anderhalf jaar geleden nog een redelijke onbekende was, kan niemand in Den Haag nu nog om hem heen, zeker omdat hij volgens de peilingen bij de volgende verkiezingen afstevent op een monsterzege die ongeëvenaard zou zijn. Dat Baudet dit jaar stevig de aandacht heeft getrokken met zijn onconventionele en politiek incorrecte stijl, moge duidelijk zijn.
Ook Klaver wist echter - zeker tijdens de verkiezingscampagne - veel aandacht op zich te vestigen. Het is niet voor niets dat de naam 'Jessias' al snel rondging. Zijn optredens in volle stadions deden soms meer denken aan een popconcert van tieneridool Justin Bieber dan dat van een politicus, maar het legde hem uiteindelijk geen windeieren. Ook tijdens de formatie eiste hij aanvankelijk een stevige rol op, maar na het tot twee toe klappen van die onderhandelingen kwam hij toch weer op de achtergrond terecht.
En dan hebben we nog Arib, Dijsselbloem en Dijkhoff, zeker niet de minste politici. Het belooft nog een spannende strijd te worden, eentje waarbij iedereen zijn stem kan uitbrengen. En wel
hier! De uitslag wordt maandag 18 december bekendgemaakt.