De Raad van State vindt het prima, en dus wil het kabinet heel snel doorzetten. Het kabinet van democratiehaters
VVD,
CDA,
D66 en de
ChristenUnie willen
vaart maken met de afschaffing van het
raadgevend referendum. Gisteren stuurde minister Kajsa
Orwellgren Ollongren de intrekkingswet direct door naar de Tweede Kamer nadat de Raad van State had geadviseerd dat er geen referendum hoeft te komen over die afschaffing.
Ongelooflijk genoeg liet de Raad van State -- dat betekent: Donner en zijn vrienden -- weten dat het prima oké is dat het kabinet het referendum wil afschaffen zonder de kiezer om zijn mening te vragen. Dat wordt een "zuivere" beslissing genoemd. Want ja, de wetgever kan in een nieuwe wet 'gewoon' afwijken van de bestaande wet. Ofzo.
Het is dieptriest, maar dit betekent dat we binnenkort dus vaarwel kunnen zeggen tegen het referendum. Dat is op zich al erg genoeg, maar het is nog problematischer dat het er alle schijn van heeft dat het raadgevend referendum de komende jaren alsnog terugkeert -- laat staan dat het
bindend referendum wordt ingevoerd.
We zijn er als kiezers gewoon weer ingetrapt. We hadden de euvele moed om te denken dat Den Haag daadwerkelijk geïnteresseerd was in onze mening, en we namen de partijen serieus toen ze zeiden dat ze voor het referendum waren. Nu kunnen we concluderen dat ze a) onze mening volstrekt niet interessant vinden en dat b) ze keihard logen over hun steun voor het referendum. Ze wilden daar vanaf op het moment dat Nederland tegen het Associatieverdrag met
Oekraïne stemde. Zo'n referendum is leuk, maar alleen als we de plannen van onze Haagse bazen goedkeuren. Op het moment dat we een andere mening hebben vindt de politiek het opeens 'gevaarlijk' en krijgen we te horen dat we onze mening voortaan maar voor ons moeten houden.
Dit is de realiteit in Nederland. De politiek voelt zich zó ver verheven boven de gewone man dat ze niet eens meer een geheim maken van hun misplaatste superioriteitsgevoel.