Dictatoriale Timmermans is het zat: zet 'nucleaire optie' in tegen Polen als het niet snel luistert naar Brussel

Geen categorie20 dec 2017, 16:00

Zelfs de NOS moet toegeven dat dit de zwaarste maatregel zou zijn die de Europese Unie ooit genomen heeft.

Het is op met het geduld van de Europese Unie, en de Europese Commissie van Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker in het bijzonder. Al maandenlang staat deze commissie lijnrecht tegenover de conservatieve Poolse regering. Daarbij wordt werkelijk alles uit de kast getrokken om de Polen - die samen met onder andere Hongarije en Tsjechië een steeds onafhankelijkere koers proberen te varen - in een zo slecht mogelijk daglicht te stellen. Van migranten tot oerbossen en de rechtspraak: elk onderwerp wordt wel aangesneden.

Het meeste boos is Brussel echter wel over de 'aantasting van de rechtstaat' die ze bespeuren in Polen. Een stel onlangs aangenomen wetten brengt namelijk stevige veranderingen teweeg in hoe rechters benoemd worden: waar in het oude systeem bestaande rechters grotendeels verantwoordelijk zijn voor de selectie van hun opvolgers, schuift Polen nu op richting een meer Amerikaans systeem waarbij het parlement een grotere vinger in de pap krijgt bij de benoemingen. Dat is een systeem waar ik zelf - net als de EU dus - geen groot voorstander van ben: wat mij betreft moet de scheiding tussen de drie machten - uitvoerende, controlerende en wetgevende - zo strikt mogelijk blijven, wat hiermee dus aangetast wordt.

Deze kwestie wordt door Brussel nu bijzonder uit proportie geblazen om alle frustratie over de tegenstribbelende Polen eens even eruit te gooien. Frans Timmermans heeft aangekondigd dat Artikel 7 van de EU geactiveerd zal worden:

Wat dat artikel is? Het is, zoals de NOS het beschrijft, de "nucleaire optie", de zwaarste maatregel die Brussel kan nemen. Het ultiem uit de kast trekken en toepassen van alles wat Europa - tot nu toe - in haar macht heeft dus. Als voor toepassing van dit artikel gestemd wordt - wat gelukkig onwaarschijnlijk is, aangezien lang niet alle landen de Commissie hierin steunen - zou Polen haar stemrecht in Europa verliezen. Het betekent in feite dat Polen nóg meer soevereiniteit zou moeten inleveren, aangezien ze niet meer kan meestemmen over wat er besloten wordt over zaken die alle landen treffen. Het is te hopen dat het écht niet zover komt.

Zoals ik namelijk al eerder zei, hebben de Amerikanen een vergelijkbaar systeem waarbij vanuit de politiek rechters - voornamelijk voor het Hooggerechtshof - voorgesteld worden. Maakt dat soms van Amerika een niet-rechtstaat? Natuurlijk niet, integendeel: de Verenigde Staten zijn - al geven steeds minder mensen het toe - nog steeds een groot voorbeeld voor veel andere landen. Prima dat Europa liever het oude systeem ziet - dat zie ik ook - maar uiteindelijk ligt de keuze hiervoor in Warschau, en niet in Brussel. Handen dus af van die nucleaire optie, Timmermans.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten