"Ik vind dit dus echt ongelooflijk gevaarlijk."
Gisteravond mocht minister Kafka Orwellgren, pardon ik bedoel natuurlijk Kajsa Ollongren van D66, bij Jinek uitleggen waarom ze zo fanatiek bezig met haar oorlogje tegen "nepnieuws." Ze vertelde daar arrogant dat ze natuurlijk heel veel vertrouwen heeft in de Nederlandse media maar dat er weleens iets "doorheen" glipt. En daar wil zij iets aan doen -- natuurlijk door op grote schaal in te grijpen in de mediawereld en critici de mond te snoeren.
Gelukkig zat Thierry Baudet aan tafel om mevrouw de nepdemocraat van repliek te dienen:
"Mag ik hier iets over zeggen?" greep Baudet in. "Ik vind dit dus echt ongelooflijk gevaarlijk, wat hier gebeurt. Wat je ziet is dat er, vanuit politieke motieven en vanuit politieke actoren, een oordeel geveld gaat worden over ons debat, over het nieuws, of de meningen of de informatie die we met elkaar delen."
"We hebben nu een paar honderd jaar dat we van de inquisitie af zijn," ging Baudet verder, "dat we een open debat hebben, dat we met elkaar van mening kunnen verschillen, wat zijn de feiten, hoe moet je ze interpreteren..."
"En nu, door het internet doordat de gevestigde macht zich zo bedreigd voelt door dat Internet, door Facebook enzovoort, gaan ze dat de nek om draaien," aldus Baudet. "Want dit is niet alleen dat mevrouw Ollongren zich hier zorgen over maakt, maar er komt ook een soort taskforce. En de Europese Unie geeft vier miljard per jaar uit aan tegenpropaganda of contra-propaganda."
"Men wil gewoon onze vrije uitwisseling van ideeën muilkorven."
Natuurlijk vond Jinek dat weer onzin van Baudet, want zij werkt voor de publieke omroep. Als één sector ontregeld wordt door het Internet dan is het de media wel, met de publieke omroepen voorop. Het gaat, zei ze, er alleen maar om om duidelijk onjuiste informatie te ontmaskeren! Vervolgens gebruikte ze een vreselijk ongepast voorbeeld (wat als zij een anonieme Twitter-account oprichtte en er daarmee van beschuldigde gisteren een vrouw verkracht te hebben) om haar punt kracht bij te zetten.
Helaas voor mevrouw trapte Baudet daar niet in.
"Dat is dus precies waarom deze discussie zo gevaarlijk is en ik wil er echt voor waarschuwen," reageerde de FVD'er. "Daar begint het natuurlijk mee, met dat soort voorbeelden. Maar vervolgens komt er een instantie die macht gaat hebben over de nieuwsberichten die wij nog kunnen delen. Als iets als 'fake news' wordt aangemerkt dan gaat Facebook ervoor zorgen dat bijna niemand dat meer ziet, die berichten. Het gaat mij er niet om -- natuurlijk, iedereen is foutieve informatie, maar het gaat erom, wie bepaalt wat foutieve informatie is en wat niet?"
Daar zit 'm natuurlijk de kneep. Ollongren reageerde door te stellen dat ze daarom benadrukte dat een onafhankelijke journalistiek zo belangrijk is. Daarmee doelde ze natuurlijk op de NPO. Baudet maakte duidelijk dat hij daar niets mee heeft. "Dat is nou juist het punt van discussie. Ik vind de NPO helemáál niet onafhankelijk, helemáál niet neutraal."
Daarop reageerde Ollongren met een meewarige glimlach. De reden laat zich raden: D66 is juist hartstikke blij met de NPO. Die is immers, net als zij, hartstikke links én politiekcorrect.
Ja mevrouw, en dat is dus waarom jij en je vrienden het recht nooit moeten krijgen om te bepalen wat wel en niet "echt" is. "Mediawijsheid," waar Ollongren het blij over had, komt niet van het kliekje linkse journalisten van de mainstream media.