Raad van State kraakt Sinterklaas-begroting van Rutte III: geeft te veel uit en gaat uit van te zonnige toekomst

Geen categorie04 nov 2017, 8:00

Rutte III kent in financieel opzicht geen goede start: de Raad van State vindt dat het derde kabinet van VVD-leider Mark Rutte veel te veel geld uitgeeft, te weinig marges inbouwt en te zwaar leunt op een veel te rooskleurig vooruitzicht van de nabije toekomst van de Nederlandse economie.

Plof! Daar ligt-ie het dan: het rapport "Advies Raad van State Startnota 2018" waarin de Raad van State aan het kersverse kabinet een advies uitbrengt over de eerste begroting ('nota') van het aankomende regeringsjaar. En het oordeel is niet bepaald onverdeeld positief. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering vindt dat het kabinet op veel punten veel te weinig doet om de overheidsfinanciën in de perken te laten lopen. Om dat in alledaags Nederlands te zeggen: Rutte III geeft teveel geld uit, en hanteert veel te smalle marges om mogelijke onvoorziene klappen te kunnen opvangen.

De Raad schrijft over een houdbaarheidstekort:

"De Afdeling stelt vast dat dat het eerder geraamde houdbaarheidsoverschot als gevolg van het regeerakkoord omslaat in een houdbaarheidstekort van 0,4% BBP (ca. € 3 miljard). Dit houdbaarheidstekort zou nog groter zijn geweest zonder de na 2021 optredende lastenverzwaringen van in totaal circa € 7 miljard."

Daarnaast gebruikt Rutte III een veel te positieve raming over de economische groei in ons land. De Raad schrijft welke levensgrote financiële risico's het kersverse kabinet daarmee neemt:

"De budgettaire afspraken in het regeerakkoord gaan uit van een door het CPB geraamde economische groei van gemiddeld 2% per jaar. Het CPB geeft in haar analyse van het akkoord aan dat dit een groeipercentage is dat ruim boven de structurelegroei van de Nederlandse economie ligt. Een gehanteerd groeipercentage dat duidelijk boven de structurele groei ligt, maakt de kans groter dat de daadwerkelijke groei de komende jaren lager uit komt. Internationale onzekerheden (bijvoorbeeld een harde of zachte Brexit, het tempo van afbouw van hetonconventionele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, onvoorziene gebeurtenissen in de eurozone) kunnen er onder meer toe leiden dat de werkelijkheid tegenvalt in vergelijking met het veronderstelde rustige en gestage groeipad van 2%."

Het lijkt erop dat Rutte III dus direct terug naar de tekentafel mag. Men geeft teveel geld uit, en heeft een te rooskleurig beeld van hoe de financiële toekomst van Nederland eruit zal zien. Dat alles leidt tot grote uitgaven, en te weinig aandacht voor het opbouwen van reserves. Of cynischer gezegd: Hey big spender! De PvdA is vertrokken uit het kabinet, maar PvdA-plannen zijn nog steeds kabinetsbeleid...

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten