Politiek Den Haag wordt wakker: eindelijk versneld 400 miljoen euro voor Defensie vanwege 'hoge nood'

Geen categorie17 nov 2017, 16:00
Binnen het politieke spel probeert elke politicus en politieke partij om zo veel mogelijk geld naar zijn of haar portefeuille of stokpaardje te harken. Dit gebeurt ook binnen een regering waarin verschillende ministeries een soort 'bureauoorlog' spelen door zo veel mogelijk geld naar hun ministerie te leiden. Voor jaren heeft dit altijd geleid tot minder geld voor Defensie en daar is het leger nu de dupe van.

Defensie kan vanaf 1 januari al 400 miljoen euro besteden aan materieel, trainingen, transport en andere doelen waar de tekorten nu groot zijn. Dat heeft het kabinet besloten.

Minister van Defensie Bijleveld is blij dat het extra geld voor defensie 'boekhoudkundig' naar voren is gehaald, anders was het pas over een jaar beschikbaar geweest. "De nood is gewoon hoog", zegt zij.

Wordt u wakker, politiek Den Haag? De afgelopen periode is er meer aandacht geweest voor het leger en Defensie als geheel. Het is dan ook bizar dat militairen bij oefeningen 'pangpang' moeten roepen en er doden van in Mali, omdat de algehele apparatus van het leger niet goed functioneert. Je kan maar zo veel schaven totdat je het bot bereikt en er weinig meer van af gehaald kan worden.
Bijleveld zegt dat dit geld ook bedoeld is voor buitenlandse missies, omdat we nu veel materiaal en diensten moesten inkopen van andere landen. ''Nu kunnen we dat zelf''. Dat je je niet als politiek en regering de ogen uit je hoofd schaamt vanwege deze trieste gang van zaken. Het heeft zo ver moeten komen tot men daar eraan denkt dat er veel legitimiteit zit in het bestaan van het leger. Daarna nog gaan zeggen dat je echt op Europees niveau moet gaan samenwerken, 'want dat voegt toe aan de effectiviteit en efficiëntie van ons leger'.
Neen, we moeten minstens twee procent van ons BBP uitgeven aan Defensie, zoals het in de NAVO-afspraken staat vermeld. Niet alleen vanwege de afspraken, maar ook om ons land voldoende te kunnen verdedigen. Het blijft niet altijd vrede en we moeten niet naïef zijn over de gevaren in de toekomst. Daarnaast is Defensie één van de kerntaken van de Staat. Een kerntaak zo erg verzaken als de regeringen het afgelopen decennia hebben gedaan is ronduit triest en beschamend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten