Nieuwe wet online gokken en Kabinet-Rutte III

Geen categorie12 nov 2017, 13:44
In Kabinet-Rutte II wilden PVDA en VVD dan toch eindelijk de woeker van illegaal online gokken aanpakken. Eindelijk zouden er dan vergunningen komen voor Nederlandse goksites. De nieuwe wet op kansspelen ging al wel door de tweede kamer, maar niet door de eerste kamer. Het traject van dit dossier is al lang gaande, maar waarschijnlijk zal Kabinet-Rutte III zelfs met twee christelijke partijen aan boord de klus klaren.
Wat staat er in het regeerakkoord?
Op pagina 4 van het regeerakkoord staat de volgende korte passage over online gokken.

“Bij de verlening van vergunningen voor kansspelen op internet zal als vergunningsvoorwaarde worden opgenomen dat de aanbieder op enigerlei wijze ook in Nederland is gevestigd. Bij het uitvoeren van het kansspelbeleid zal bijzondere aandacht worden besteed aan het terugdringen van kansspelverslaving en wordt het bestaande beleid rond de mogelijkheden voor de afdracht aan sport en goede doelen niet aangetast.”

Hoe gaat dit uitwerken?
De voorwaarde dat een goksite op enigerlei wijze in Nederland gevestigd moet zijn, is een relatief makkelijk in te vullen eis. Het openen van een klein kantoor zal financieel zeker niet lastig zijn voor zo’n bedrijf. Er zijn geen harde gegevens, maar er wordt geschat dat er jaarlijks tussen de 200 en 400 miljoen euro wordt omgezet op de Nederlandse online kansspelmarkt. Kosten voor het openen van een paar kantoren vallen hierbij in het niet.
Het lijkt erop dat de wet gewoon ingevoerd gaat worden. Met zware vertraging en gezien andere dossiers niet in de eerste twee jaar van deze regering. Ondanks dat CDA en met name ChristenUnie moeite zullen hebben hier vanuit principiële gronden achter te staan. Waarschijnlijk gaat de wet zo aangepast worden dat de christelijke partijen dit makkelijker kunnen verantwoorden aan hun kiezers. Gezien de bovenstaande passage zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat goksites meer moeten afdragen voor preventie van kansspelverslaving. Bovendien kunnen deze partijen ook nog eens beweren dat dit een wet is vanuit de vorige regering. Zo hebben de christenen enige afstand tot deze wet.
De afdracht aan sport en goede doelen niet aantasten zou nog een klein struikelblok kunnen vormen. Maar het ligt eraan hoe men deze zin uitlegt. De online kansspelindustrie was kritisch over de hoogte van de online kansspelbelasting. Illegale goksites hebben deze hoge belastingkosten namelijk niet. Dit kan de animo voor vergunningen verlagen waardoor de gokker en de staatskas er vervolgens onder leiden. Als goksites bovenop de in hun perceptie hoge kansspelbelasting nog een extra vaststaand percentage moet afdragen voor goede doelen, dan zullen er mogelijk dus te weinig legale partijen komen. VVD zal het vatbaarst zijn voor dit argument. Maar als zelfs de ChristenUnie zijn handtekening onder dit regeerakkoord zet, met deze passage over online kansspelen, dan zal ook dit punt nog wel succesvol uitonderhandeld worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten