Leger grijpt de macht in Zimbabwe: 'We pakken de criminelen rond Mugaba aan, maar hij is veilig'

Geen categorie15 nov 2017, 9:00
Het Zimbabwaanse leger lijkt een coup te hebben gepleegd.
Al jaren is het vreselijk onrustig in Zimbabwe. De president van dat land, Robert Mugabe, was ooit een civil rights held, maar dat is al lang niet meer zo. Toen hij eenmaal president werd veranderde hij namelijk razendsnel in een dictator die maar wat graag bereid was om de economie van zijn land om zeep te helpen als hij dan zelf maar aan de macht kon blijven. Het gevolg: Zimbabwe lijdt verschrikkelijk, de economie ligt op haar gat, en geweld is er aan de orde van de dag.
Het Zimbabwaanse leger heeft daar duidelijk de buik vol van:
https://twitter.com/Smith_JeffreyT/status/930620462115246081
Volgens het leger is er geen sprake van een coup... maar wel van een 'ingreep'. Die zou bedoeld zijn om 'criminelen rond Mugabe' te verwijderen. Emmerson Mnangagwa, een prominente Zimbabwaanse politicus en oud-vice-president, laat weten op Twitter dat hij "terug in het land is" en "de komende dagen druk bezig zal zijn." Voor de goede orde voegt hij daar aan toe dat hij voortaan niet meer via Twitter zal communiceren met Zimbabwanen maar "gebruik zal maken van de officiële communicatiekanalen." Zoals René van Rijckevorsel terecht stelt duidt dit natuurlijk wel degelijk op een échte machtsovername.
Daar komt nog eens bij dat er legervoertuigen door Harare reden (wat toch een veeg teken is) én dat minister van Financiën Chombo opgepakt is. Chombo is één van de belangrijkste bondgenoten van Grace Mugabe, Robert Mugabe's vrouw. Zij is van plan om hem op te volgen. En dat ziet het leger absoluut niet zitten.
Of moeten we er toch ernstig rekening mee houden dat Robert Mugabe zelf ook verwijderd is? Je zou denken van wel. Op Twitter zegt Mnangagwe namelijk ook dat de strijdkrachten in actie zijn gekomen om te voorkomen dat de president een familie-dynastie wilde opzetten:
https://twitter.com/ED_Mnangagwa/status/930619624122667008
En ja, de overname van het leger moet dan resulteren in nieuwe, vrije en democratische verkiezingen. Maar dan wel verkiezingen zonder deelname van een Mugabe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten