1. Home
  2. Raad van State in controversiële uitspraak: 'Overheid hoeft MH17-stukken niet vrij te geven

Raad van State in controversiële uitspraak: 'Overheid hoeft MH17-stukken niet vrij te geven

Geen categorie25 okt 2017, 13:00
De doofpot gaat doorrrrrr.
Het is dieptriest, de NOS, de Volkskrant en RTL Nieuws hebben de wob-procedure die ze hadden aangespannen om de overheid te dwingen om vergaderverslagen van het ministerieel crisisteam over MH17 openbaar te maken verloren. De Raad van State vindt dat namelijk niet nodig.
"De Staat heeft er groot belang bij dat ministers en de overige aanwezigen bij vergaderingen van de MCCb, evenzeer als deelnemers aan de ministerraad, onbelemmerd met elkaar kunnen spreken," stelt de Afdeling bestuursrechtspraak in zijn besluit. En:

Gegeven het geldende geheimhoudingsregime, de opdracht om de eenheid van het regeringsbeleid te bevorderen en de gevoelige aard van de onderwerpen die binnen de MCCb worden besproken, heeft de minister het belang om onevenredige benadeling te voorkomen zwaarder mogen laten wegen dan het belang dat is gemoeid met openbaarmaking.

Ook laat de Raad van State weten dat het totaal lak heeft aan de nieuwsorganisaties die de stukken over MH17 wilden inzien. De persvrijheid klinkt in theorie hartstikke leuk enzo, en datzelfde geldt voor het principe van transparantie in de politiek, maar als puntje bij paaltje komt heeft de bestuurlijke elite in ons land er lak aan. Daarbij is het opvallend dat een zwaarwegend belang is, in de ogen van de RvS, dat openbaarmaking de relatie van Nederland met niet nader genoemde andere landen mogelijk kan schaden:

Het belang bij openbaarheid weegt niet op tegen de belangen die met de weigering zijn beschermd, zoals de betrekkingen van Nederland met andere staten en internationale organisaties, de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen en het beschermen van persoonlijke beleidsopvattingen.

Natuurlijk maakt dit het nog veel interessanter. Welke relaties zouden onder hoogspanning komen te staan en waarom? Met welke overheden had Nederland ruzie? Wat waren de verdenkingen die de ministers onderling uitten?
Allemaal goede en belangrijke vragen, maar helaas zullen we de antwoorden nooit weten. Zoals wel vaker kiest de Raad van State (die overigens bevolkt wordt door mensen die al jaren op goede voet staan met de politieke elite in Den Haag of daar zelf deel van hebben uitgemaakt) de kant van het transparantie-hatend establishment. Rutte en co. kunnen dus blij zijn. En de nabestaanden van de slachtoffers? Ach, maak je toch niet druk om die mensen. Die hebben helemaal niets te zeggen in ons land. Gepeupel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten