Halsema heeft een projectplan geschreven waarmee ze de vluchtelingenproblematiek in Nederland wil oplossen. Ze wil een soort utopische stad, die wij gebouwd hebben, om daar vluchtelingen te huisvesten. Ze leven daar dan, zoals zij het zelf zegt, in harmonie samen. Het klinkt allemaal inderdaad utopisch, maar het doet niet onder aan een plan van Sebatian Kurz, de conservatieve leider in Oostenrijk, die een Grieks
eiland wilde speciaal voor vluchtelingen. Zo waren ze gecentreerd en konden ze daar een samenleving opbouwen.
Dat plan is fundamenteel natuurlijk wel anders, aangezien het een eigen samenleving is. In een land zou het een gesegregeerd systeem zijn waarin een hele stad losstaat van de rest van de samenleving. Misschien een gekke gedachte, maar het uitroepen van een stadstaat zou dan geen rare volgende stap zijn. Welk land zou daaraan mee willen werken?
Ze denkt dat die ideale wereld ook gerealiseerd kan worden. “Mijn vergezicht ga ik in de praktijk brengen”, aldus Halsema. “Ik heb een projectplan geschreven, de begroting is rond en ik ben bezig organisaties te verzamelen die willen steunen.” Een van de eerste dingen de ze wil realiseren is een virtuele universiteit. De oud-politica denkt dat afstuderen volledig virtueel kan.
Al met al, is het wel een aantrekkelijk idee, de vraag is alleen welk land het gaat worden. Waar komt die stad? Wat zal de toekomst van zo een stad zijn? Een nieuw multicultureel experiment met meer vraagstukken dan oplossingen.
De goede kanten zijn natuurlijk de focus van alle vluchtelingen op een klein gebied. De voornamelijk economische vluchtelingen zullen natuurlijk tegenstribbelen, aangezien ze komen voor de economische welvaart. De kans dat zij naar zo een gebied gaan is klein. Er zitten veel risico's verbonden aan zo een project, maar als het goed gecoördineerd wordt en goed gefinancierd, dan kan het zomaar eens lukken.