Een nieuwverschenen peiling van Maurice de Hond wijst uit: de Nederlandse kiezer is niet erg gecharmeerd van de pogingen van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie om het eigen risico in de zorg volgend jaar op 385 te houden, terwijl de zorgpremie dan wél gewoon omhoog gaat. De partijen verliezen gezamenlijk dan ook zo'n vijf zetels.
Deze week gaan in de peilingen van Maurice de Hond de aankomende regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderuit. Terwijl Pechtold en Segers bij hypothetische Kamerverkiezingen vandaag even veel zetels in de wacht zouden slepen als op 15 maart, moeten collega's Rutte en Buma toch forse verliezen incasseren: 2 en 3 zetels. Gezamenlijk gaat Rutte III er 5 zetels op achteruit. Niet echt een vliegende start voor het nieuwe kabinet, dus.
Afgelopen week heeft het tij ook niet kunnen keren, ondanks dat het onderhandelende viertal kwam aanzetten met een noodgreep om het eigen risico in de zorg voor 2018 alsnog op €385 voor iedereen te kunnen houden. De coalitie van Rutte, Buma, Pechtold en Segers kondigde aan een verhoging van het eigen risico te bevriezen, maar dan wel de jaarlijkse kosten voor de zorgpremie te verhogen. Het was een klassieke broekzak-vestzak-truc. En de kiezer? Die trapt er dus niet in, zo peilde Maurice de Hond vandaag:
Maar liefst 62% vond niet dat Mark Rutte en zijn nieuwe vrienden een "goede ingreep" hebben gedaan. Kiezers van alle partijen - behalve CDA en D66 - waren bovendien die mening aangedaan, waaronder ook een meerderheid van de mensen die op 15 maart op de VVD gestemd heeft.
Het lijkt er dus op dat de VVD niet moet verwachten de aankomende jaren met een grote grijns en een mond vol mooie verhalen de kiezer in het ootje te kunnen nemen. De burger voelt inmiddels haarfijn aan wanneer de premier en zijn nieuwe vrienden de boel aan het besodemieteren zijn met acties voor de bühne.
Rutte III weet zich dus gewaarschuwd: opportunistisch geschuif met kostenposten zal gewoon worden afgeschaft. De burger heeft de formerende partijen nu al vijf zetels afgepakt, en dat kunnen er gerust meer worden als de Haagse spelletjes rondom thema's als het eigen risico niet radicaal worden afgezworen.