Steek dat maar in jullie zak, D66, GroenLinks, VVD en PvdA!
Vandaag was de grote dag voor de democratie in Nederland. Nou ja, de dag die groot had kúnnen worden voor onze democratie. Het was namelijk tijd voor het debat rondom het bindend referendum, dat zou moeten voorkomen dat smerige negeerpraktijken als bij het Oekraïne-referendum nog eens plaats zouden vinden.
Het mocht niet zo zijn: alleen de PVV, SP en - uiteraard - Forum voor Democratie stemden vóór invoering. Dat de andere partijen tegenstemden is echter verrassing, aangezien er al stevige pogingen gedaan worden om zelf het niet-bindende, raadgevende referendum de nek om te draaien. Vooral voor partijen die traditioneel vóór referenda waren, zoals D66, is dit een duidelijk pragmatische zet. Men was voor, tot het partijkartel erachter kwam dat het volk toch niet helemaal dezelfde mening als de Haagse elite deelde rondom Oekraïne. We zijn allemaal gezakt voor het examen, en worden te dom ingeschat om zelf nog beslissingen te mogen nemen. Snel terug met alle macht naar het kartel dus!
Als ferm voorstander van het bindend referendum - Forum voor Democratie wil zoveel mogelijk belangrijke beslissingen bij ons neerleggen - had Thierry Baudet dan ook geen goed woord over voor de verraders van de democratie. Ze verdienen uw stem allang niet meer:
#referendumdebat Stem nooit meer op #d66 #vvd #groenlinks en #pvda. Zij ontnemen u uw stem, door tegen het referendum te stemmen. #Baudet
— Jaap B. (@kwybes) 27 september 2017
Zijn redenering daarvoor is glashelder: als zulke partijen onze stemmen willen afpakken, dan krijg ze die stem ook niet meer van ons bij de verkiezingen.
Thierry Baudet geeft stemadvies: kiezers, onthou dit. Stem nooit meer op de partijen die u uw stem willen ontnemen.
— Deborah Jongejan (@djongejan) 27 september 2017
Als kers op de taart deelde Baudet het Forum-boek 'Breek het partijkartel' aan alle 150 leden: zelfs de afwezige leden kunnen het morgen op hun zetel terugvinden. Dat die titel en boodschap actueler is dan ooit bewijst dit debat wel weer: op papier willen politici wel naar ons luisteren, maar als puntje bij paaltje komt, gaan de partijbelangen toch weer voor.
De definitieve stemming volgt zodra het volgende kabinet er is, al is dat nog slechts een formaliteit.