"Nederland is hier zo klaar mee."
Met die woorden begon
Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) vandaag aan zijn inbreng in het debat over het formatieverslag van informateur
Herman Tjeenk Willink. Het land kijkt nu al 100 dagen met afgrijzen naar de Haagse kaasstolp en diens volstrekt belachelijke formatie.
Volgens Baudet zijn wij gewone burgers niet de enigen die het er wel mee gehad hebben: datzelfde zou gelden voor heel veel Tweede Kamerleden. "Buiten deze zaal," legde Baudet uit, "zegt men het ook gewoon tegen mij. Vele Kamerleden zeggen tegen mij dat ze er al lang niet meer in geloven, in het 'debat' hier in de Kamer." Het is een zinloos ritueel geworden waarin partijen net doen alsof er iets van onzekerheid bestaat over de toekomstige gang van zaken, maar alles wordt stiekem gewoon achter gesloten deuren besloten zonder dat de burger daar ook maar iets van invloed op heeft.
Dat is al erg genoeg, maar het gemiddelde Kamerlid heeft óók niets in te brengen. Het zijn de partijleiders die stiekem afspraken met elkaar maken, hun fractieleden hebben dat maar te accepteren. En doen ze dat niet dan staan ze bij de volgende verkiezingen gewoon niet meer op de kieslijst, waardoor ze op zoek kunnen gaan naar een nieuwe baan.
Al die debatten in Kamer zijn "toneelstukjes," zei Baudet terecht. "Het is één grote poppenkast. Dit systeem is óp. Helemaal op is het. Een voltooid leven."
Tot overmaat van ramp komen de hoge heren en dames van het
partijkartel vervolgens aanzetten "met oudgediende Gerrit Zalm om de kartelkardinaal uit de middeleeuwen af te lossen.
Zalm, die de geschiedenis ingaat als de man die altijd met gierend VVD-gehinnik onze prachtige gulden te goedkoop heeft ingewisseld voor de euro, waardoor Nederlanders honderden miljarden in koopkracht achteruit zijn gegaan. Wat moet je idee zijn voor Nederland als je deze man nu van stal haalt? Wat hebben Rutte, Buma en Pechtold gedacht toen ze Gerrit Zalm voorstelden?" Het is een goede vraag, maar helaas laat het antwoord zich raden. Zoals Baudet zelf zei: "Er kan maar één antwoord zijn.
Er is geen idee. De gevestigde partijen hebben helemaal geen ideeën meer."
"[Ze hebben] geen enkele ambitie" ging hij verder. "Leegte. Ja, ze roepen van alles in de aanloop naar de verkiezingen maar een dag erna is men alles weer vergeten." Enkele uitmuntende voorbeelden daarvan:
"Het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico met 100 euro omlaag moet. Gisteren stemde het CDA tegen de motie om het eigen risico met 100 euro te verlagen. De VVD voert campagne voor minder EU, maar tekent in de praktijk altijd voor meer."
Baudet concludeerde dan ook geheel terecht: "Dit is het partijkartel. En dat partijkartel moet worden gebroken." We leven in een schijndemocratie. Vlak voor verkiezingen doen de oude partijen net alsof ze onderling echt heel erg van mening verschillen, maar als de verkiezingen er dan eenmaal opzitten blijken ze allemaal tóch (verrassing, verrassing) stuk voor stuk hetzelfde te zijn.
https://twitter.com/fvdemocratie/status/880033646836666368
Dat is een deprimerende vaststelling, maar Baudet heeft gelukkig ook nog een positieve visie voor onze toekomst:
"Het is tijd voor een renaissance, een wedergeboorte van ons democratisch bestel. En het enige wat hiervoor nodig is, is een mentaliteitsverandering. Vanmiddag zouden we nog kunnen beginnen met algemene stemmingen over de grote thema's zoals immigratie. We kunnen vervolgens experts voordragen en hen op de verschillende ministersposten zetten. Zo ingewikkeld is het echt niet. U kunt allen meepraten en meedoen op voet van gelijkheid. Binnen een week hebben we een nieuw kabinet geformeerd in plaats van dit maandenlange formatiecircus."
Na Baudets speech haalde de rest van de Kamer de schouders op, keek men op hun mobieltjes, en ging men weer verder met de oude spelletjes. Want een mentaliteitsverandering, tja, die komt er écht niet; niet met deze mensen en partijen, in ieder geval.