De Franse hoofdstad heeft inmiddels zoveel buurten waar je - zeker als vrouw - niet meer veilig over straat kan dat de makers van de 'No-Go Zone'-app zich genoodzaakt voelden om de Parijzenaren te gaan waarschuwen voor die gevaarlijke plekken. De zoveelste uitwassen van een Europa dat steeds verder vervreemd raakt.
Parijs is allang niet meer wat het ooit was. Dacht je enkele tientallen jaren geleden bij die stad nog aan liefde, romantiek en de prachtigste architectuur, tegenwoordig schieten er hele andere associaties te binnen: islamistische slachtpartijen in het Bataclan, agenten op de Champs-Élysées die worden neergestoken door terroristen en hele wijken waar je simpelweg niet meer veilig over straat kunt. En dat allemaal dankzij het 'ruimhartige' migratiebeleid van dit continent: bedankt, Europa!
Ik ben hier echter niet om het over de oorzaken, maar juist over de gevolgen van deze keiharde realiteit te praten. Natuurlijk: er waren altijd al banlieues - buitenwijken - in Parijs waar je 's nachts liever niet over straat liep, maar de problemen beperken zich dus niet meer tot die wijken. Vroeger wist je wel ongeveer hoe ver je zonder problemen het centrum uit kon, maar tegenwoordig lijkt heel Parijs soms wel één grote no-go area.
Om iets van orde in die chaos te brengen, is er nu de
No-Go Zone app. Die app doet precies wat je zou verwachten: het zegt waar je beter niet kunt komen. Dat gebeurt echter niet met een statisch kaartje met wat wijken erop waar je nooit kunt komen: gebruikers kunnen zelf anderen laten weten dat ergens iets aan de hand is. Loopt er dus een groepje straatterroristen vrouwen lastig te vallen ergens, dan kun je dat aangeven en zien anderen weer dat ze daar maar beter even uit de buurt kunnen blijven. Het kan je zomaar een hoop gedoe, handtastelijkheden of, steeds vaker, je leven schelen.
Geweldig natuurlijk dat iemand het initiatief heeft genomen om dit in elkaar te zetten. Pijnlijker is natuurlijk dat zulke drastische middelen nodig zijn in een land waar het ooit o zo fijn leven en bezoeken was: uw dankbaarheid daarvoor mag u richting Brussel sturen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat we hier een soortgelijk iets zullen moeten hebben.