Donald Trump stelt zich gematigder op in Saoedi-Arabië dan tijdens zijn verkiezingscampagne. In Saoedi-Arabië laat Donald Trump weten dat Amerika zich vanaf nu
op een andere manier gaat gedragen in de wereld.
Het is afgelopen met allerlei (dure en grootschalige) avonturen die erop gericht zijn om de hele wereld te veranderen. "
We zijn hier niet om anderen de les te lezen," aldus de Amerikaanse president, "
we gaan anderen niet vertellen hoe ze moeten leven, wat te doen, wie ze moeten zijn, of hoe ze God moeten aanbidden. In plaats daarvan zijn we hier om bondgenootschappen aan te bieden -- die gebaseerd zijn op gedeelde waarden en belangen -- zodat we op die manier een betere toekomst kunnen creëren."
Dat zijn natuurlijk heel andere woorden dan die van George W. Bush, maar ook dan die van Barack Obama. Die eerste wilde overal ter wereld "democratie" verspreiden, wat helaas tot gevolg heeft gehad dat het onrustiger dan ooit werd in het Midden-Oosten. En wat Obama betreft: zijn ideologie was weliswaar anders dan die van Bush, maar desalniettemin eerst en vooral idealistisch van aard, wat ook weer allerlei problemen veroorzaakte. Trump kiest dus voor een heel andere aanpak: een pragmatisch buitenlands beleid dat erop gericht is zaken te doen met andere landen en samen
terrorisme te bestrijden, maar dat zich verder niet bezighoudt met de wijze waarop die andere landen geregeerd worden.
Dat is veelzeggend, maar dat deel van de speech die Trump vandaag gaf in Saoedi-Arabië is niet het enige opvallende deel. Trump
brak namelijk ook met de retoriek die hij tijdens zijn campagne nogal eens gebruikte en die veelvuldig gekopieerd werd door zijn Alt-Right fans. Zo zei hij onder meer dat de strijd tegen het terrorisme niet een oorlog is tussen verschillende beschavingen of religies, maar tussen gewone mensen (van welke religie dan ook) en gekken die anderen zomaar willen vermoorden:
"Dit is geen strijd tussen verschillende religies, verschillende stromingen of verschillende beschavingen. Dit is een strijd tussen barbaarse criminelen die menselijk leven willen vernietigen aan de ene kant, en normale nette mensen van alle religies, die leven juist willen beschermen, aan de andere. Dit is een strijd tussen goed en kwaad."
Daarnaast gebruikte Trump vandaag de term "Islamist extremism" (oftewel "Islamistisch extremisme"), in plaats van "radicaal-islamitisch terrorisme," wat de term is die hij in het verleden gebruikte. De reden? Door de term "Islamist extremism" te gebruiken wil hij duidelijk maken dat hij het niet over moslims in het algemeen heeft. Dat is natuurlijk een belangrijk onderscheid. Misschien dat zijn alt-right fans daar niet al te blij mee zijn, maar soit.
In Amerika zelf laat Trump nog niet echt zien dat hij groeit als politicus en leider, maar wat deze speech betreft is er wel degelijk duidelijk een ontwikkeling zichtbaar. En ja, dat is positief. Als leider van Amerika is het aan hem om het buitenlands beleid vorm te geven. De hele tijd mensen en hele religies tegen je in het harnas jagen is daarbij bepaald geen handige zet, zeker niet als je hun steun juist nodig hebt om terrorisme effectief te bestrijden. Dat links vervolgens huilt dat
hij zogenaamd hypocriet is zal hem koud laten. De man moet zich nu als een staatsman gedragen. Dat links het vervelend vindt dat hij daar toe in staat is, is volstrekt irrelevant.