De meeste Nederlanders vinden het soms nog maar wat lastig een oplossing te vinden om hun overgewicht aan te pakken. Het is ook niet niks je een weg te banen door de dieetwereld. Er zijn er heel veel die je met een leuk verhaaltje in een vicieuze cirkel laten belanden. Zodat je maar lekker aan de gang blijft met lijnen. Toch zijn er ook zeker diëten die wel werken en je zelfs gezonder maken. Logisch bij het volgen van een goed dieet. Door de veranderingen die je doet zal je gezonder gaan eten. En dit heeft effect op je figuur maar ook je gezondheid. Maar waarom is het Cambridge dieet zo omstreden? Het is toch een dieet met behoorlijk wat naam en faam, zou je zeggen. De reden is vrij simpel. En ook zeer goed te verklaren.
Om maar met de deur in huis te vallen, het is geen hogere wetenschap. Het Cambridge dieet hanteert een methode die voornamelijk kijkt naar het aantal calorieën dat je eet. En gaat hier heel erg extreem mee aan de haal. Door enkel naar de calorieën te kijken en minder naar wat je eet zal niet gezond gaan afvallen. Deskundigen zijn het erover eens dat dit slechts tijdelijk werkt, maar uiteindelijk niet zal leiden tot gewichtsverlies.
Om te begrijpen hoe afvallen op deze manier gaat zal je eerst een beeld moeten krijgen van hoe het dieet nou eigenlijk werkt.
Je moet nagaan dat je met de Cambridge 500 rond de 500 calorieën per dag zit, meestal nog iets minder. Hier ga je normaal gesproken met 1 goede maaltijd al met dubbele cijfers overheen. Het is ook ver onder het aantal calorieën dat je normaal eet. Zo weinig calorieën eten per dag is dan ook echt zeer extreem te noemen. Er bestaat ook nog de Cambridge 800 welke iets minder extreem is, alleen is deze niet veel beter.
Het Cambridge dieet kent een hele eigen lijn aan producten. Deze producten ga je eten en gedurende het hele dieet gebruiken om af te vallen. Zo zijn er Cambridge shakes, repen, papjes en maaltijden in veel verschillende smaken. Veel bestaat uit vloeibare voeding en heeft een behoorlijk prijskaartje. Dat je gaat afvallen is dus zeker, maar niet op de plekken waar je het misschien wilt. Doelend op een lichter wordende portemonnee in je broekzak.
Het is een feit dat je met uithongeren nergens komt. Je zal alleen maar chagrijniger worden en na kort een paar kilo afvallen weer aankomen. Een jojo effect zoals dat is de volksmond heet. Het is dan ook alleen maar schijn. Trap hier niet in en laat je niet in met diëten waarmee je te weinig gaat eten.
Het kan ook klachten veroorzaken te denken aan hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn of misselijkheid. Allemaal klachten te wijten aan te weinig voeding en onvoldoende voedingsstoffen. Naast het feit dat je er niet mee gaat afvallen is het zo ook nog eens heel moeilijk vol te houden. Erg jammer voor een dieet dat behoorlijk aan de prijs is.
Er bestaan nog meer diëten die er ongeveer hetzelfde plan de campagne op nahouden. Ze vallen onder de categorie crashdiëten, waaronder het Cambridge dieet ook valt! Zo weinig mogelijk eten en niet teveel letten op wat je binnenkrijgt. Het laat maar weer zien dat er nog steeds te veel rotte appels zitten tussen de vele diëten die er op de markt bestaan.
Het gegeven blijft staan dat ruim de helft van alle Nederlanders te maken heeft met overgewicht. Dit is dan ook een serieus probleem. Niet alleen voor het in vorm raken en een mooie body, maar ook voor de volksgezondheid. Denk hierbij aan de verhoogde kans op hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas. Dit zijn vaak gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door overgewicht en verkeerde voeding.
Nu willen de meeste mensen die te dik zijn graag afvallen om een mooi figuur te krijgen. Toch spelen deze bij overgewicht horende klachten ook steeds vaker een rol. Het is dan ook belangrijk dat wanneer je hiermee kampt hier direct werk van te maken. Er zijn wegen die hiertoe leiden, maar neem niet de afslag naar de verkeerde soort diëten.
Laat deze dieetmethodes dan ook lekker voor wat het is, niets meer en niets minder. Wat je wel kunt doen is opzoek gaan naar een ander goed dieet. Volgens de experts onder ons is dit een dieet waarmee je met name let op wat je eet gecombineerd met niet structureel “overeten”. Waarbij een koolhydraatarm dieet in de meeste gevallen het beste uit de bus komt.