1. Home
  2. Deskundige legt bij Pauw uit waarom Noord-Korea gevaarlijker is dan ooit: "We zijn echt te laat"

Deskundige legt bij Pauw uit waarom Noord-Korea gevaarlijker is dan ooit: "We zijn echt te laat"

Geen categorie14 apr 2017, 13:00
Volgens Remco Breuker, hoogleraar Korea Studies aan de Universiteit Leiden, is de dreiging van een grootschalig militair conflict met Noord-Korea zeer reëel.
De situatie op het Koreaanse schiereiland dreigt volledig uit de hand te lopen. De afgelopen weken vuurde Noord-Korea meerdere ballistische raketten af om hun militaire macht te tonen. Deze raketten kunnen Japan raken, en wellicht zelfs de Verenigde Staten. Als antwoord op de provocatie heeft de Amerikaanse president Trump een vliegdekschip laten opstomen richting Noord-Korea, maar het stalinistische regime lijkt niet onder de indruk. Sterker nog, de dictatuur zal waarschijnlijk zaterdag kernproeven uitvoeren.
Het is nog maar de vraag of de VS, Japan en Zuid-Korea dat zullen accepteren. Een kernwapen is extreem gevaarlijk, zeker in combinatie met ballistische raketten die misschien het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Bovendien beschikt het regime van Kim Jong-Un over chemische wapens, waarschuwde de Japanse premier Abe. Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea op militaire wijze provoceert, maar nog nooit was de situatie zo gespannen als nu. Dat zegt Remco Breuker, Korea-deskundige en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
De hoogleraar heeft een zeer onheilspellende boodschap: we zijn te laat met het aanpakken van Noord-Korea. Inmiddels heeft het regime kernwapens ontwikkeld, en zijn ze steeds verder met het ontwikkelen van raketten waarmee zo'n kernbom de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. Als dat lukt, is het Noord-Koreaanse regime in feite onkwetsbaar, want zelfs Amerika zal niet snel een nucleaire oorlog riskeren.
Dat is vooral slecht nieuws voor Zuid-Korea. Het democratische en kapitalistische Zuid-Korea is de aartsvijand van het communistische Noord-Koreaanse regime, en Kim Jong Un ziet het als zijn doel om de twee landen te verenigen – desnoods met geweld. De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, ligt op slechts zestig kilometer van de grens met het noorden. Dat betekent dat deze stad, waar 25 miljoen mensen wonen, volledig vernietigd kan worden in een oorlog.
Het is nu vooral de vraag wat China en Amerika gaan doen. Zullen de Chinezen ingrijpen om het Noord-Koreaanse regime te beteugelen? Of laten ze de zaken op hun beloop, met het risico op verdere escalatie? En zal Trump de provocaties van Noord-Korea zomaar accepteren, of is hij bereid om keihard in te grijpen als het nodig is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten