Sybrand Buma heeft Lodewijk Asschers oren gisteravond even flink gewassen. Dat deed hij niet alleen op de zorg (en de afschaffing van het eigen risico, wat bijkans onbetaalbaar is), maar ook over immigratie en integratie. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma bewees gisteravond voor de zoveelste keer tijdens deze campagne dat hij hét relatief (ja, in Nederland is het allemaal relatief) rechtse alternatief op 'premierkandidaat' Mark Rutte. Dat deed hij niet zo zeer door de VVD-leider aan te vallen, maar juist door de linkse partijen het vuur keer op keer aan de schenen te leggen.
Met name
Lodewijk Asscher, vice-premier en
PvdA-lijsttrekker, moest het verschillende keren ontgelden. Eerst veegde Buma de vloer aan met beloftes van Asscher en andere linkse lijsttrekkers dat ze het eigen risico in de zorg willen afschaffen -- "Dit is een van de redenen waarom mensen weinig vertrouwen hebben in de
politiek," het is namelijk volstrekt onbetaalbaar -- en vervolgens pakte hij Asscher aan in een één op één debat over de immigratie- en integratieproblematiek.
"Negentig procent van de Nederlanders vindt het verval van waarden en normen één van de grootste problemen van deze tijd," aldus Buma die daarbij een paradepaardje uit de tijd van Jan Peter Balkenende van stal haalde. Vervolgens gaf hij aan dat linkse partijen al jaren wegkijken terwijl er op scholen niet eens meer les gegeven kan worden over de
holocaust of dat seksualiteit volstrekt onbespreekbaar is (en homo's zelfs het gevoel hebben dat ze niet meer veilig over staat kunnen in de meeste grote steden).
"Weet u wat die leraar zich afvraagt?," vroeg Buma tijdens het Carrédebat aan Asscher, "waarom is er geen respect meer in de klas? Waarom is het zo moeilijk om de holocaust ter discussie te stellen, om
homoseksualiteit ter discussie te stellen, om al die dingen die voor ons normaal zijn, ter discussie te stellen?"
Het antwoord op die vraag is, aldus Buma:
"Stel die vraag en beantwoord hem. En zeg dan: 'Ja, er is wel heel veel aan de hand.' En de afgelopen vier jaar is er niets verbeterd."
Daarin heeft Buma natuurlijk honderd procent gelijk. Sterker nog, de afgelopen jaren is er niet alleen "niets verbeterd," de problemen zijn alleen maar erger geworden. En dat komt voor een groot deel op rekening van de PvdA én van Lodewijk Asscher, de man die zich vier jaar lang vice-premier mocht noemen en in die jaren niets gedaan heeft om de integratieproblematiek aan te pakken.
Politiek gezien is het natuurlijk van wezenlijk belang dat het met name Buma is die de PvdA nu zo hard aanpakt. Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 deed Mark Rutte dat, wat hem geen windeieren legde. Beter gezegd: hij won de verkiezingen alleen maar op grootse wijze omdat hij zich de hele tijd tegen de PvdA afzette. Maar ja, dat kan hij nu moeilijk doen. Hij heeft immers vier jaar lang geregeerd met de sociaaldemocraten. Geen kiezer die erin trapt als hij nu opeens losgaat op Asscher en hem de schuld geeft van alle problemen in ons land. Die zal dan kalmpjes antwoorden dat Rutte dat de afgelopen jaren blijkbaar geen probleem vond, maar nu opeens wel. "Wat is er veranderd Mark? Ah ja, de verkiezingen komen eraan. Daarna kom je gewoon weer bij mij langs met de vraag of we een coalitie met je willen vormen."
Daarentegen heeft Buma natuurlijk schone handen. De man heeft de afgelopen vier jaar écht oppositie gevoerd en kan daardoor heel gemakkelijk aangeven waarop hij en de PvdA -- en de VVD! -- van mening verschillen.
Mark my words: de trend dat Buma dé alternatieve premierkandidaat wordt op Rutte zet zich na gisteravond gewoon door. Uiteindelijk zullen het politieke centrum en rechts bepalen wie van die twee een nieuw kabinet mag leiden. Hoewel Rutte tot een paar weken geleden nog als de grote favoriet gezien werd denk ik dat we dat beeld nu bij moeten stellen. Sybrand Buma kan het hem wel degelijk héél lastig maken.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over Geert Wilders en zijn PVV. Voor we het vergeten staan de PVV en de VVD feitelijk gelijk aan elkaar. Iedere zetel die Rutte inlevert aan Buma betekent een grotere kans dat Wilders uiteindelijk de grootste wordt. Als dat gebeurt, kan de gevestigde politiek dan écht nog om de PVV heen?