Velen zullen het land wellicht niet eens kennen, maar wat weten we eigenlijk wél van Oekraïne? Een ooggetuigenverslag. De meeste mensen stemden 6 april 2016 tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne – volledig terecht. Hoewel het land bijna 45 miljoen inwoners telt, is het een kleine en gesloten economie. Met een negatieve handelsbalans, dus ze importeren al jaren veel meer dan zij exporteren. Vanaf 2004 daalde de handelsbalans en vanaf 2008 werd deze zelfs negatief. Oekraïne ligt aan het infuus van het
IMF en het land is dus de facto vreselijk arm. Daarnaast verkeert het oosten van het land in een burgeroorlog. EU-bobo Verhofstadt en zijn kornuiten die op het Maidanplein in Kiev de boel zaten op te hitsen, zijn medeverantwoordelijk voor de chaos die er nu heerst.
[caption id="attachment_161960" align="aligncenter" width="675"]
Kiev heeft gelukkig wel wat graantjes van de welvaart meegepikt: het is een prachtige stad. Foto: Ronald de Goede[/caption]
Het is echter oneerlijk om de EU overál de schuld van te geven. Veel van de huidige problemen zijn namelijk al ontstaan in 1991 toen Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Een enorm deel van de rijkdom kwam in handen van een klein dozijn oligarchen. De val van het communisme heeft voor veel Oekraïners weinig verbeterd aan hun welvaart, omdat er geen werkelijk vrije markt kwam maar een systeem waar een corrupte elite de economie bestiert.
[caption id="attachment_161961" align="aligncenter" width="677"]
Straatbeeld van Kiev. Foto: Ronald de Goede[/caption]
Door het huidige associatieverdrag ‘gedoogt’ de EU geroofd kapitaal van corrupte oligarchen, waardoor het probleem eigenlijk alleen maar groter wordt. Door grimmige economische en fiscale constructies worden de rijker hier rijker en de armen armer. De meest bekende oligarch (en Oekraïner) is Rinat Achmetov. Hij bezit zo goed als alle grote handelsondernemingen en oliebedrijven. Ook de huidige president Poroshenko is een zeer dubieus persoon die met argusogen bekeken moet worden. Het is goed dat Nederland tégen dit verdrag heeft gestemd dat de Oekraïense bevolking nog meer in het nauw drijft.
Desalniettemin moeten wij Oekraïne zeker niet benadelen. De bevolking is ontzettend aardig, gastvrij en gemotiveerd. Het is ontzettend jammer dat deze mensen door de economische situatie gewoon geen geld hebben, maar wij kunnen Oekraïne niet losmaken van Rusland. Hoewel Oekraïens de officiële landstaal is, wordt het Russisch door vrijwel iedereen gesproken. Ze hebben de Russische cultuur en feestdagen en een enorm deel van de bevolking is zelfs etnisch Rus. Het associatieverdrag bevoordeelt de Oekraïense corrupte elite, maar betekent voor de gewone Oekraïener eerder een verslechtering.
[caption id="attachment_161962" align="aligncenter" width="675"]
Kiev. Foto: Ronald de Goede[/caption]
Ondanks dat het misschien niet de eerste keus is om eens naar toe te gaan, kan ik Oekraïne zeker aanraden als vakantiebestemming. Vooral de hoofdstad Kiev is een pracht van een stad en de allerbeste plek om te zijn in Oekraïne. Ik hoop dat dit prachtige land haar economische plek kan vinden in dit continent. Dus dat zij kunnen handelen met Rusland én Europa. Misschien dat de alle Oekraïeners (die gemiddeld ongeveer €200,- per maand verdienen) binnenkort van de welvaart kunnen genieten die hun politici hebben geroofd. Het associatieverdrag met de EU zal daar echter niet aan bijdragen, aangezien het de huidige situatie in Oekraïne in stand houdt. Mark Rutte moet zich dan ook schamen dat hij heeft meegewerkt aan het invoeren van dit onzalige verdrag.