De Turkse president vindt het totaal onacceptabel dat minister Cavusoglu niet welkom is in Nederland. Op de Turkse televisie is Erdogan nu helemaal losgegaan op ons land.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woedend gereageerd op het intrekken van de landingstoestemming van minister Mevlüt Cavusoglu. Zoals iedereen met ook maar een beetje kennis van zaken Mark Rutte van tevoren had kunnen vertellen zal Erdogan na dat besluit keihard terugslaan. Zo rolt de Turkse president namelijk al decennia; hij is niet een man die rustig blijft zitten terwijl hij geschoren wordt.
In een reactie noemt Erdogan Nederland "overblijfselen van de nazi's" en "fascisten." Ook liet hij weten dat Nederland zich moet afvragen hoe onze diplomaten vanaf nu naar Turkije kunnen komen:
"Zet zoveel druk op ons als je wil, steun terroristen zoveel je wil. Dit komt allemaal op een bijzonder negatieve wijze terug bij je. We zullen sancties implementeren tegen Nederland na 16 maart. Hoe zullen jullie vliegtuigen voortaan in Turkije landen?"
En vervolgens:
"Ze zijn overblijfselen van de nazi's. Het zijn fascisten. Nu ga je de gevolgen daarvan ondervinden."
Dit zijn natuurlijk buitengewoon grove uitspraken, die de Nederlandse regering niet zomaar kan accepteren. Rutte zal dus ongetwijfeld terugslaan, waarna Erdogan er nog eens een tandje bijdoet, en ga zo maar door. Het hek is nu gewoon van de dam. Erdogan accepteert dit soort dingen niet zomaar.
Het moge duidelijk zijn dat Rutte dit van tevoren had kunnen zien aankomen. Sterker nog, hij wist ongetwijfeld dat dit zou gebeuren. Dat hij deze stap desalniettemin heeft genomen is een duidelijk teken dat hij echt in paniek is omdat hij bang is dat hij de verkiezingen verliest. Zoals wij eerder vandaag al berichtten hebben Haagse bronnen ons verteld dat er bij de VVD al gesproken werd over het vervangen van Rutte na de verkiezingen. Klaas Dijkhoff zou zijn waarschijnlijke opvolger zijn. Rutte heeft dat blijkbaar ook gehoord, en besloot dan maar om de nucleaire optie in te zetten: één grote daad waarmee hij de boel hoopt te redden -- of zichzelf in ieder geval kans hoopt te geven.
Het gaat er niet om of de beslissing al dan niet terecht is -- dat is irrelevant (hoewel duidelijk is dat Cavusoglu bewust de spanningen opvoerde en Nederland zijn wil probeerde op te leggen door met sancties te dreigen, wat geen enkele regering kan accepteren). Waar het nu omgaat is dat Rutte de internationale politiek gebruikt puur en alleen om een bepaalde verkiezingsuitslag neer te zetten en dus om aan de macht te blijven. Ben je hard op Turkije en op andere regeringen die de integratie van minderheden in Nederland tegenwerken? Oké, dat is terecht. Maar je kan niet jarenlang een opengrenzenbeleid voeren en dan vier dagen voor de verkiezingen opeens je rug rechten en net doen alsof je principes hebt. Daar trapt werkelijk niemand in.
Als Wilders aan de macht was geweest had je hierop kunnen rekenen. Dat was ook volstrekt normaal geweest vanuit zijn perspectief. Maar voor Rutte heeft dit niets met principes te maken. Hij is gewoon politieke spelletjes aan het spelen. Zoals Geert Wilders zojuist tweette:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/840512173612945408
Natuurlijk gebruikt Erdogan dit intern nu op precies dezelfde manier: om zijn achterban te motiveren. Erdogan én zijn achterban kennende zullen ze er nu nog harder ingaan dan Rutte. Als zij iets niet doen, dan is het namelijk een stapje terug doen onder druk. Nee, ze worden alleen maar feller en agressiever. De nazivergelijkingen zijn slechts het begin -- dat kan ik u verzekeren. Het zal alleen met een sisser aflopen als Rutte na verkiezingsdag alsnog een stap terugdoet en Erdogan zijn zin geeft. Doet hij dat? Bewijst hij na verkiezingsdag dan toch weer de Rubberen Rutte te zijn die we allemaal zo goed kennen? Misschien dat Erdogan dan weer kalmeert, maar het betekent ook dat je je voor eens en altijd overlevert aan de grillen van de Turkse regering.
Overigens is het natuurlijk duidelijk dat de Turkse regering hier ook op aanstuurde, hoewel ze wellicht dachten dat Rutte deze stap niet zou durven nemen. Ze zochten de confrontatie bewust op. Als het echt om een demonstratie ging hadden ze immers rustig gewacht tot 16 maart. Maar nee, het moest nu en dan ook nog eens op hun manier. Ankara kennende wilden ze "even laten zien wie de baas is." Nou, dat blijkt Erdogan dus niet te zijn; in ieder geval niet in Europa. Vervolgens gebruikt hij dat natuurlijk toch weer voor zijn eigen doeleinden door tegen Nederland te fulmineren en te stellen dat dit bewijst dat heel Europa Turkije haat: één gedeelde vijand voor het hele Turkse volk.