De veiligheidsadviseur van Trump stapte abrupt op toen bekend werd dat hij details uit een telefoongesprek met de Russische ambassadeur zou hebben verzwegen voor vice-president Mike Pence. Nu blijkt dat hij al maandenlang het doelwit was van een geheime campagne door Obama-ambtenaren om de regering van Trump te ondermijnen.
Oud-generaal Michael Flynn was al vanaf het begin één van de meest omstreden leden van Trumps kabinet. De ijzervreter was Trumps keuze als veiligheidsadviseur, zo op het oog een prima positie voor een ervaren oud-militair. Toch waren er twijfels bij zijn benoeming: Flynn zou te nauwe banden onderhouden met Rusland. Hij heeft in het verleden betaalde klussen gedaan voor de Russische staatszender Russia Today, maar zou ook onlangs telefonisch contact hebben gehad met de Russische ambassadeur. Het is dat laatste dat hem
genekt heeft: Flynn heeft mogelijk met de Russische ambassadeur gesproken over het opheffen van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Vervolgens zou hij dat niet hebben gemeld aan vice-president Mike Pence toen die daar naar vroeg.
Flynn heeft dus dingen verzwegen en moest daarom opstappen. Op zich is dat een terecht besluit, maar nieuwe informatie suggereert dat er een smerig spel aan de gang is. Volgens berichtgeving van
Bloomberg en Washington Free Beacon zou er al maandenlang een geheime fluistercampagne aan de gang zijn tegen Flynn, door linkse Obama-ambtenaren die de regering van Trump willen ondermijnen. Deze linkse ambtenaren zouden vooral bang zijn dat de rechtse oud-generaal Flynn de nucleare deal met Iran opzij wilde schuiven.
Voorstanders van die Irandeal hebben er vervolgens
alles aan gedaan om Flynn in een kwaad daglicht te stellen en hebben waarschijnlijk zelfs expres geheime informatie over hem gelekt. Het gebeurt slechts zeer zelden dat er informatie wordt gelekt aan reporters over individuele burgers die door de inlichtingendiensten worden onderzocht. De informatie over Flynns telefoongesprek met de Russen kwam van een inlichtingendienst en komt dus hoogstwaarschijnlijk van anti-Trump-elementen binnen de veiligheidsdiensten. Trump zelf constateerde dit ook al in een tweet:
https://twitter.com/realDonaldTrump/statuses/831510532318429184
Als er inderdaad vanuit de veiligheidsdiensten expres is gelekt over het telefoongesprek van Flynn, is dat zeer slecht nieuws. De president dient immers de controle te hebben over het veiligheidsapparaat en het is niet de bedoeling dat de diensten zelf op eigen houtje zaken gaan lekken vanuit hun politieke belangen. Sterker nog: dat is levensgevaarlijk. Columnist Eli Lake schrijft:
"Het selectief lekken van privégesprekken die zijn opgenomen door de FBI of de NSA, geeft de bureaucratie de macht om persoonlijke reputaties kapot te maken onder een dekmantel van anonimiteit. Dit is wat politiestaten doen."
Of het opstappen van Flynn nu terecht was of niet, het lijkt er sterk op dat er expres is gelekt vanuit de veiligheidsdiensten door mensen die daar politieke belangen bij hadden, en wilden zorgen dat Flynn de nucleaire deal met Iran niet zou beschadigen. Het is van het grootste belang dat Trump de inlichtingendiensten snel in het gareel krijgt en niet accepteert dat zij zomaar geheime informatie lekken – anders wordt zijn regering compleet ondermijnd door de bureaucraten.