1. Home
  2. RTL definitief over de schreef: pleegt met politicihacks misdrijven voor wat journalistieke sensatie

RTL definitief over de schreef: pleegt met politicihacks misdrijven voor wat journalistieke sensatie

Geen categorie12 jan 2017, 20:00
RTL Nieuws heeft met haar ongevraagde hacks van politici Kees van der Staaij en Pieter Omtzigt mogelijk een politieke rel van Amerikaanse proporties ontketend.
Vergeet de hacks van de Democratische partij door de Russen of de Trump-fragmenten die ze zouden hebben opgedoken: het hacken gebeurt nu hier, in ons eigen Nederland. De schuldigen hebben zich zelfs al gemeld, en bestaan uit niemand anders dan sensatie-zoekende journalisten van het RTL Nieuws!
Dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Nu de media volstaan van vermeende Russische hacks is ook hier de bangmakerij, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, meer dan begonnen. En zo kopte RTL vandaag met uiterst misplaatste trots: "RTL Nieuws toont aan: zo makkelijk is het hacken van politici". SGP'er Kees van der Staaij en CDA'er Pieter Omtzigt waren de slachtoffers wiens social media-accounts eraan moesten geloven. Tenminste, gedeeltelijk: bij Omtzigt lukte het gelukkig enkel om een oud, ongebruikt Linkin-account te hacken. De CDA'er deed het dan ook af als een betekenisloze hack, maar RTL blijft volhouden dat ze de maatschappij een enorme dienst hebben bewezen door de privacy van Omtzigt te schenden. Toe maar, RTL!
Van der Staaij kwam er echter stukken minder gemakkelijk vanaf. Toegegeven, het hacken van personen en bedrijven komt wel vaker voor, en hoeft niet altijd een ramp te betekenen: veel bedrijven betalen juist goud geld om op de hoogte gebracht te worden van eventuele beveiligingslekken. Er zitten echter twee keer een grote 'maar' in dit verhaal. Ten eerste heeft noch Van der Staaij, nog Omtzigt erom gevraagd om gehackt te worden om zo even de beveiliging van hun Twitter, Facebook of Linkedin te 'testen'. Welk recht denkt RTL in hemelsnaam te hebben om zomaar een paar volksvertegenwoordigers, die net zoveel recht op privacy hebben als elke andere burger, te gaan zitten hacken?
En misschien nog wel belangrijker: het bleef niet bij een test. Áls je dan toch een hack uitvoert, dan is de enige ethische uitweg om daar de persoon of organisatie in kwestie stilletjes van op de hoogte te stellen. Een privébericht aan het adres van de beide heren met "We hebben geconstateerd dat uw beveiliging niet helemaal waterdicht is" zou tot daaraantoe zijn, maar iemand ronduit publiekelijk voor gekken zetten door zoiets te plaatsen gaat simpelweg vele malen te ver:
https://twitter.com/danielverlaan/status/819509257481715712
Is dit iets anders dan een misselijkmakende sensatiezoekzocht van de RTL-redactie te noemen? Jawel: het is ook gewoon een grove misdaad, hoezeer RTL ook mag verkondigen dat ze de maatschappij hiermee een dienst bewijzen. Arnoud Engelfriet legt op zijn website over wetgeving op het internet uitstekend uit wat er zoal mis is met wat RTL Nieuws hier vandaag gedaan heeft:

Hacken met goede bedoelingen

Niet alle inbraken gebeuren met het doel gegevens te stelen of schade aan te richten. Een veel gehoorde reden om een beveiliging te doorbreken is aantonen dat deze onbetrouwbaar is. Er is natuurlijk niets mis met het melden van fouten in beveiligingen. Maar andermans netwerk of computer hacken om specifiek daarin fouten te vinden, is een ander verhaal. Dit wordt door rechters niet snel geaccepteerd.

Wie dus andermans beveiliging wil testen, kan dat maar beter vooraf vragen. Niet alle netwerkbeheerders zitten te wachten op ongevraagde 'tests', zeker niet wanneer onduidelijk is wat er nu precies getest en gedaan is. Het opruimen van de schade en het controleren op eventueel achtergebleven rootkits en andere software kan een tijdrovende klus zijn.

En inderdaad, wie zegt dat RTL Nieuws niet wat langer heeft rondgekeken op de accounts van Van der Staaij om te zien of er nog wat sappigs in bijvoorbeeld zijn privéberichten te vinden was? Het is erg lastig om als hacker te bewijzen dat je ethisch te werk bent gegaan - als zoiets al mogelijk is - maar RTL heeft met haar actie zo ongeveer elke ethische wet met de voeten getreden en er nog even flink op gespuugd. Met kinderachtige follow-up-artikelen als "Van der Staaij vindt Twitter-hack 'heel vervelend' " doen ze ook niets om hier wat degelijker mee om te gaan. Sterker nog: ze geven hem nog even een stevige schop achterna.
Waar halen ze het lef in godsnaam vandaan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten