Vorige maand liet het CPB weten dat de arbeidsmarkt én de economie weer helemaal hersteld zijn. Het resultaat daarvan is dat werkgevers weer druk op zoek zijn naar (potentiële) werknemers, terwijl werklozen juist iets minder hun best hoeven te doen om een baan te vinden. Na jarenlang in de penarie te hebben gezeten kunnen ze nu dus weer enigszins opgelucht ademhalen.
In december sprak de NOS met Jelmer Spijksma die een uitzendbureau heeft voor hogeropgeleiden in de bouwsector. Spijksma zei toen dat hij op dat moment 3o tot 40 procent meer vacatures had openstaan dan in het jaar ervoor. "We hebben soms zelfs moeite met het vinden van goede specialisten voor bepaalde functies," aldus de ondernemer die naarstig op zoek is naar nieuwe mensen.
Bas van der Klaauw, arbeidseconoom aan de VU in Amsterdam, bevestigde de woorden van Spijksma, waar hij wel bij vertelde dat met name hoogopgeleiden hiervan profiteren. "De hoogopgeleiden profiteren op dit moment. Dat zijn de eersten die weer aangenomen worden," aldus Van der Klaauw die concludeerde:
"De arbeidsmarkt is nog niet zo krap als voor de crisis. De werkloosheid staat nu op 6,5 procent, terwijl dat voor de crisis op 4 procent stond. En je ziet dat veel mensen op basis van flexibele contracten werken, dus het is allemaal nog wat voorzichtig. Het zal nog een paar jaar duren, maar de slag om de werknemer komt er wel weer aan."
Sterker nog, die slag is alweer begonnen, zeker nu het duidelijk is dat het economisch herstel zich zal doorzetten in 2017. Voor veel werkgevers is het nu dan ook bijzonder aantrekkelijk om detacheren te overwegen. Eén van de bedrijven die zich daarin specialiseert is Brunel, een wereldwijde dienstverlener met ruim 12.000 medewerkers in 37 landen. De organisatie ziet, net als Spijksma en Van der Klaauw, dat het economisch herstel toeneemt en steeds meer werkgevers op zoek zijn naar (flexibele) werkkrachten die specialisten willen inzetten.
Die twee -- opdrachtgevers en specialisten -- worden door Brunel bij elkaar gebracht en vervolgens aan elkaar gekoppeld. Nu de economische groei zich goed lijkt door te zetten is zo'n aanpak natuurlijk ideaal voor werkgevers die zo snel en gemakkelijk mogelijk willen profiteren van het herstel van de economie.
2017 kon dus weleens het jaar worden van het economisch herstel, van een afnemende werkloosheid, én van de opkomst van gedetacheerde werknemers. Daardoor zullen niet alleen veel werklozen of werkzoekenden een nieuwe baan kunnen vinden, maar zullen bedrijven op flexibele wijze kunnen profiteren van de economische groei.