Reden #489 om in maart niet op GroenLinks te stemmen: zijn voornemen om de gezondheidszorg te slopen en onze staatsschuld nog verder op te stapelen. De
zorg: het leek, in ieder geval qua kosten, eindelijk eens de goede kant op te gaan. Waar in veel Europese landen men bij de eerste de beste verkoudheid al richting de spoedeisende hulp sprint, hebben Nederlanders tegenwoordig een natuurlijke rem waardoor ze niet voor elk miniskuul iets de zorg belasten. En dat is goed, want alleen op die manier houden we de zorg enigszins betaalbaar.
Helaas is
Jesse Klaver vastberaden om een einde te maken aan deze positieve tendens, en hij weet al precies hoe: door de maatregel die dit mogelijk gemaakt heeft, het raam uit te smijten. Het
eigen risico, dat er juist voor zorgt dat men eerst even nadenkt of een bezoek aan de arts wel zo nodig is, moet worden afgeschaft als het aan Klaver ligt. Tsja, je weet al wat dat betekent. Men zal meer voor ziets de zorg gebruiken, waardoor de kosten stijgen, verzekeraars meer moeten betalen en men dus meer premie zal moeten betalen. Maar wacht! Het tweede deel van het Klaverse 'sloop de zorg'-plan is om juist die premies enorm omlaag te brengen. En dan rijst natuurlijk de vraag: wat doen we dan met dat enorme begrotingsgat?
Helaas is het antwoord precies dát wat altijd van links te verwachten valt: de belastingbetaler moet er maar voor opdraaien. Elke belastingbetaler? Néé, natuurlijk niet, want dan zou die premieverlaging al helemaal nergens meer op slaan. Alleen de mensen die zichzelf succesvol hebben kunnen maken in dit leven, ook wel "rijke patsers" genoemd in links-taal, hoeven hieraan mee te gaan betalen. Is dat niet het meest originele idee ooit?
Gek genoeg pleit hij zelf juist voor "niet zoveel mogelijk zorg, maar zo goed mogelijke zorg" terwijl hij hiermee juist ervoor zou zorgen dat de zorg weer nóg overbelaster gaat worden en dat de kosten de pan uit zullen rijzen.
Hoe partijen toch met dit soort wanideeën op de proppen weten te komen? Tsja. Het is verkiezingsjaar, moeten we maar denken.