1. Home
  2. Buitenlandse media 'ontdekken' Geert Wilders: 'De Nederlandse Donald Trump'

Buitenlandse media 'ontdekken' Geert Wilders: 'De Nederlandse Donald Trump'

Geen categorie28 jan 2017, 12:00
Steeds meer buitenlandse media raken geïnteresseerd in de verkiezingscampagne in ons land. De reden is niet dat Mark Rutte zo bekend en invloedrijk is -- dat is hij niet -- maar de opkomst van de PVV.
Het Britse The Sun gaat er meteen vol in. Wilders wordt beschreven als een man die de grenzen wil sluiten voor moslims die zich gepassioneerd achter een Nexit gegooid heeft. Daarom wordt hij "de Nederlandse Donald Trump genoemd."
Wilders vindt dat natuurlijk geen verkeerde vergelijking. Deels hebben ze inderdaad dezelfde opvattingen, en Wilders zou maar wat graag de verkiezingen winnen -- een scenario dat ik meer dan mogelijk acht.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/825278166528831488
Hoewel Wilders de vergelijking prima vindt sta ik daar iets genuanceerder tegenover. Ja, de twee hebben zeker veel overeenkomsten, maar het is een beetje merkwaardig om Wilders met Trump te vergelijken aangezien Wilders al veel langer meegaat dan de Amerikaanse president. Wilders was Trump voor Trump Trump was. Of, beter gezegd: in Nederland hadden we Wilders al als serieuze politicus lang voordat Trump zelfs maar in aanmerking kwam voor de presidentsnominatie van de Republikeinen.
Laten we de zaken dus vooral niet omdraaien: Trump is op zijn best de Amerikaanse Wilders, niet andersom. Zoals wel vaker neemt ons land de leiding op controversieel politiek vlag -- of je nou voor of tegen de PVV bent, dat is iets waar we trots op mogen en moeten zijn. Internationale debatten over belangrijke onderwerpen beginnen vaak in ons land, juist omdat Nederlanders praktisch ingesteld en vooral ook bijzonder direct zijn. Daardoor hadden wij een populistische, eurokritische en immigratiesceptische politieke partij voor vrijwel elk ieder Westers land.
Wilders zou ook bestaan zonder Trump, maar zou Trump ook bestaan zonder Wilders? Ik betwijfel het. Ik ken een aantal mensen die betrokken waren bij de campagne van Trump en weet dat die mensen bijzonder beïnvloed zijn door Wilders; ze kijken tegen hem op en bestuderen zijn manier van doen al jaren. Steven K. Bannon, de meesterstrateeg van het Witte Huis, is daar een voorbeeld van.
Natuurlijk heeft Wilders er geen probleem mee om met Trump vergeleken te worden; de verkiezingsoverwinning van de Amerikaan straalt dan mogelijk op hem af. Dat wil iedere politicus. Maar als Nederlander moet ik daar toch echt een kanttekening bij zetten: Wilders was al hard aan de weg aan het timmeren toen Trump het nog opnam voor Barack Obama, hem een geweldige president noemde (in 2008/2009), en grof geld aan Democraten doneerde. Zijn 'bekering' is relatief nieuw. Wilders verricht, daarentegen, al jarenlang baanbrekend werk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten