Het Front National kon de volgende president van Frankrijk weleens leveren. Populistische partijen blijven de boel op zijn kop zetten in... nou ja...
overal. Volgens een nieuwe peiling van Ipsos is
Marine Le Pen van het Front National nu namelijk één van de favorieten om de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Dat komt met name door de val van de Socialisten én het gebrek aan populariteit van
Nicolas Sarkozy, de leider van centrumrechts.
De peiling
toont aan dat Le Pen op de steun van maar liefst 29% van het Franse electoraat kan rekenen als de verkiezingen een strijd opleveren tussen haarzelf, Sarkozy, en Jean-Luc Mélenchon. Hoewel 29% natuurlijk niet voldoende is om de strijd in één dag te winnen gaat ze wél ruimschoots aan de leiding. Sarkozy kan in dat scenario namelijk slechts op 21% rekenen, en Mélenchon moet zelfs genoegen nemen met een magere 14%.
Het is natuurlijk geweldig nieuws voor Le Pen die maar weer eens bewijst dat ze anders is dan haar vader; niet alleen omdat ze gebroken heeft met zijn overduidelijke antisemitisme, maar ook omdat ze een veel groter deel van het Franse volk aan zich kan binden.
Toch betekent dit niet automatisch dat ze daadwerkelijk de volgende president wordt. Niet Sarkozy, maar Alain Juppe is namelijk dé grote favoriet om de officiële presidentskandidaat van Les Républicains te worden. Met hem als lijsttrekker staan de Republikeinen maar liefst zeven procentpunt voor op het Front National. Het is dus zeer wel mogelijk dat Juppe wél in staat is om Le Pen te verslaan, zeker als de tweede ronde uitmondt in een strijd tussen hemzelf en Le Pen.
Maar toch... Toch is het establishment allerminst zeker van zijn zaak. De Franse filosoof Bernard-Henri Levy 'waarschuwt' bijvoorbeeld al dat een monsterzege van Le Pen echt tot de mogelijkheden behoort:
"Als Trump mogelijk is, dan is alles mogelijk. Van nu af aan is niets ondenkbaar. Wat Le Pen betreft is het niet waarschijnlijk dat ze wint, maar het is wel degelijk mogelijk. En dat komt deels doordat mensen niet meer geïnteresseerd zijn in beleid, maar alleen nog maar bezig zijn met persoonlijkheden."
Vervolgens bewijst ook deze filosoof dat hij de opkomst van het populisme nog altijd niet écht begrijpt:
"Het volk luistert steeds meer naar beleidsplannen en lijkt zelfs niet meer geïnteresseerd te zijn in de vraag of een kandidaat de waarheid vertelt. Ze zijn meer geïnteresseerd in een theatervoorstelling, in de kwaliteit van het optreden en niet in of het al dan niet waar is wat gezegd wordt. En zoals we weten zijn fascisten experts in het geven van shows."
Natuurlijk is het helemaal niet zo simpel. De reden dat steeds meer '
populisten' het goed doen is juist dat het establishment de kiezer al decennialang voorliegt. De opkomst van het populisme is niet de doodsteek van 'de waarheid,' maar voor het liegende establishment. Zo lang de élite dat feit ontkent zullen populisten steeds populairder worden en, jawel, de ene na de andere verkiezing winnen.
Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor
Geert Wilders, Nederlands eigen populist. Hij kan vrijwel zeker profiteren van zowel
Donald Trump als Marine Le Pen. Hij heeft goede contacten met hen allebei en spreekt hetzelfde soort kiezers aan.