Als buitenlandse financiering van moskeeën wordt verboden, moet Nederland die financiering op zich nemen, vindt het DENK-Kamerlid.
Selçuk Öztürk van DENK heeft zich weer van zijn meest gekke kant laten zien. Het besnorde DENK-Kamerlid schoot volledig uit zijn slof op Facebook naar aanleiding van een motie van het CDA, de ChristenUnie en de SGP. Die motie roept de regering op om de financiering van gebedshuizen in Nederland door de Turkse overheid een halt toe te roepen. Op deze manier moet de "ongewenste invloed" van het Turkse ministerie Diyanet worden ingedamd, zo menen de drie christelijke partijen. En dát schiet bij Öztürk natuurlijk in het verkeerde keelgat.
"als buitenlandse financiering het probleem was, dan hadden deze partijen een motie moeten indienen om de Nederlandse overheid de lonen van imams te laten betalen", meent een woedende Öztürk. Wat een klinkklare onzin. Het DENK-Kamerlid vindt dus dat imams hoe dan ook door een overheid moeten worden betaald. Als dat niet de Turkse overheid is, dan moet de Nederlandse belastingbetaler maar opdraaien voor de kosten. Öztürk geeft hiermee aan dat hij geen snars heeft begrepen van de scheiding tussen kerk en staat. Dominees, priesters en rabbijnen worden immers ook niet betaald door de overheid, maar door de geloofsgemeenschap zelf. Iedereen staat jaarlijks een bijdrage af, en zo betaalt de gemeenschap zelf voor haar religieuze functionaris.
Maar voor Öztürk is het idee dat je zélf betaalt voor wat je nodig hebt, kennelijk te lastig. Zélf geld doneren aan de moskee of de imam? Voor het DENK-Kamerlid is dat kennelijk geen optie: de belastingbetaler moet dokken! Is deze man nu werkelijk zo simpel, of zit er meer achter zijn belachelijke opmerking?
In werkelijkheid gaat het Öztürk wellicht niet om de salarissen van imams, maar om het behouden van de Turkse invloed in Nederland. Zo'n motie van de christelijke partijen om de invloed van Erdogan in te perken, roept bij DENK natuurlijk direct een allergische reactie op. Zij zijn immers zélf ook onderdeel van de lange arm van Ankara, net als de imams van Diyanet. Iedereen die daar kritiek op heeft, moet direct keihard worden aangepakt, meent Öztürk.
Dinsdag 20 september zal de Tweede Kamer over de motie stemmen. Het is te hopen dat een meerderheid vóór stemt, zodat Nederland een begin kan maken met het terugdringen van de lange Turkse arm. Beter laat dan nooit!