Als puntje bij paaltje komt, luistert Rutte liever naar Brussel dan naar het Nederlandse belang.
De nieuwe EU-pensioenrichtlijn wordt binnenkort een feit. De maatregel verzwakt de controle van de Nederlandse overheid over de pensioenfondsen, en geeft veel meer macht aan het EU-orgaan EIOPA, dat voortaan als toezichthouder van onze pensioenfondsen zal fungeren. De EU gaat zich zelfs bemoeien met de lettergrootte op documenten van Nederlandse pensioenfondsen. Ook kunnen Nederlandse pensioenfondsen zich onder de maatregel overal in de EU vestigen, waardoor de Nederlandse toezichthouder er geen grip meer op heeft.
In 2014
trok CDA-Kamerlid
Pieter Omtzigt al aan de bel over de maatregel. Zijn motie werd door de hele Kamer gesteund, en was een gele kaart tegen het pensioenvoorstel. Premier Rutte zei destijds dit over de EU-richtlijn:
"Daar zullen we ons als Nederland tegen verzetten. Ik beloof me daarvoor in te zetten"
Nu blijkt dat van die inzet van Rutte helemaal niets is terechtgekomen. De EU-pensioenrichtlijn komt er gewoon, zonder dat Rutte er noemenswaardige bezwaren tegen heeft ingediend. Het huidige EU-voorstel verschilt nauwelijks van de maatregel waar Rutte in 2014 nog zo fel tegen was. Bovendien probeert staatssecretaris Jetta Klijnsma de richtlijn op buitengewoon onbeschofte wijze door de Tweede Kamer te krijgen: ze probeerde het parlement simpelweg buitenspel te zetten door de EU-richtlijn van meer dan 100 pagina's pas een dag voor de stemming bekend te maken. Dat is natuurlijk van de gekken: de Tweede Kamer kan zich in zo'n korte tijd nooit goed inlezen in zo'n ingewikkeld voorstel.
Het is weer typisch Rutte: eerst de stoere premier uithangen die zich zal verzetten tegen een EU-maatregel, maar als puntje bij paaltje komt luistert hij liever naar Juncker dan naar bezwaren uit de Tweede Kamer. Uiteindelijk moet Nederland altijd weer het beste jongetje van de klas spelen in de EU, omdat onze politici te laf zijn om zich écht te verzetten tegen slechte EU-voorstellen. Er is geen enkele reden om de EU controle te geven over onze pensioenfondsen. Waarom zouden Nederlandse pensioenfondsen met geld van Nederlandse burgers niet gewoon door de Nederlandse overheid kunnen worden geregeld?
Wie dat wel snapt, zijn onze Oosterburen. Duitsland is namelijk volledig uitgezonderd van de EU-pensioenrichtlijn. Het is te gek voor woorden, maar toch is het zo: Rutte gaat straks de controle over Nederlandse pensioenfondsen overdragen aan Brussel, maar Merkel houdt de hand op de knip. De Duitsers kijken wel uit om hun spaarcenten zomaar aan Brussel te geven, want de EU staat nu niet bepaald bekend als een organisatie die verstandig met geld omgaat. Nederland wordt dus keihard gepiepeld, en Rutte staat erbij en kijkt ernaar.
Het is tijd dat Rutte in verzet komt tegen deze maatregel – de 1200 miljard euro Nederlandse pensioengelden mogen niet in handen vallen van Brussel! Helaas lijkt het onze premier niets uit te maken wat er met de nationale spaarpot gebeurt. Rutte houdt er meer van om vriendelijk te lachen naar Juncker, dan om met zijn vuist op tafel te slaan. Stoer praten, maar actie kun je vergeten.